Rusija u januaru napada Ukrajinu? "Već su spremili vojsku"

Američki državni sekretar Entoni Blinkinen upozorio je ruskog kolegu da će Moskva platiti "visoku cenu" ako napadne Ukrajinu.

Izvor: B92

Subota, 04.12.2021.

12:10

Rusija u januaru napada Ukrajinu?
Foto: Profimedia

On je pozvao da se pronađe diplomatski izlaz iz krize.

Rusija je u blizini granice s Ukrajinom rasporedila više od 94.000 vojnika i moguće je da krajem januara sprema vojnu ofanzivu velikih razmera, tvrdi ukrajinski ministar obrane Oleksej Reznikov.

Dodao je kako Ukrajina neće ništa učiniti što bi moglo izazvati takav razvoj događaja, ali da je spremna braniti se ako Rusija krene u napad.

Kijev vrši pritisak na EU i NATO da pripreme paket oštrih sankcija kako bi obeshrabrili Rusiju od pokretanja ofanzive. Kremlj je na izjave Kijeva uzvratio optužbom da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja “doslovnu pretnju” Rusiji.

Kremlj je pripoio crnomorsko poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. i nakon toga podupirao pobunjenike u borbi protiv vladinih snaga na istoku zemlje.

U tom je sukobu ubijeno 14.000 ljudi, prema Kijevu, sukob još tinja, a Rusija od tada trpi međunarodne sankcije.

Sergej Lavrov rekao je Blinkenu da će Moskva odgovoriti bude li Ukrajina uvučena u američke “geopolitičke igre”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli: