Objavljen dokument EU o Zapadnom Balkanu i nije dobar

Ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu raspravljaju o situaciji na Zapadnom Balkanu, za koju je Žosep Borelj rekao da nije dobra.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 15.11.2021.

14:16

Objavljen dokument EU o Zapadnom Balkanu i nije dobar
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Borelj je dolazeći na sastanak rekao da u BiH postoje tendencije koje dovode u pitanje jedinstvo zemlje i napredak na putu prema EU. Rekao je i da će tokom rasprave o Zapadnom Balkanu, osim situacije u BiH, jedna od tema biti i dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova.

I hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman smatra da je situacija na Balkanu zabrinjavajuća. On smatra da su u BiH "rastući unitarizam i separatizam" opasnost koja narušava stabilnost države.

Uoči današnjeg sastanka Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) pripremila je dokument o situaciji u regionu, u kojem se izražava zabrinutost.

"Proteklih meseci politička situacija na Zapadnom Balkanu postala je velik izazov. U Bosni i Hercegovini se produbila politička kriza, a zapaljiva retorika je dominantna. Dogodili su se tenzije i incidenti na severu KiM. Međustranačke podele nastavljaju da destabilizuju i paralizuju politički sistem u Crnoj Gori. Nesuglasice između zapadnobalkanskih partnera sprečavaju implementaciju regionalnih integracija", stoji kao opis situacije u spomenutom dokumentu, čije delove je preneo Jutarnji list.

U ovom dokumentu se navodi i da je EU do sada dala "pomoć bez presedana" regionu, i političku, i tehničku i novčanu, ali se konstatuje da su ovi napori ostali u senci razočaranja zapadnobalkanskih partnera s procesom proširenja, zbog čega opada podrška za integraciju u EU i stvara se prostor za nacionalističku retoriku.

Posebna zabrinutost postoji zbog situacije u Bosni i Hercegovini.

"Politička situacija u BiH je značajno eskalirala. Dok je određeni napredak postignut 2020. godine, državne institucije su sada praktično blokirane. Neprihvatljiva zapaljiva retorika, kojom se dovodi u pitanje teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo države su doprinele rastu tenzija na terenu", piše u dokumentu EU.

EU kao problem spominje i nedostatak napretka u dijalogu između tzv. Kosova i Srbije. Kao i u slučaju Bosne i Hercegovine, EU smatra da je i za uspeh u dijalogu za normalizaciju odnosa između tzv. Kosova i Srbije nužna tesna saradnja s novom američkom administracijom.

"Da li bi EU tolerisala novi berlinski zid?"

O situaciji u BiH govorila je i ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, koja je izjavila na neformalnom sastanku šefova diplomatije iz Zapadnog Balkana u Briselu, da Evropska unija mora da odgovori na politiku “koja uništava mir i napredak u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu".

Ona je navela da bi destabilizacija BiH predstavljala takođe i opasnost za EU.

Turkovićeva je, kako su preneli sarajevski mediji, izjavila da "postoji političar koji ne samo da sprečava i blokira ulazak u Evropsku uniju, već istovremeno, uz podršku saveznika sa drugih strana, doprinosi uništavanju napretka koji je postignut velikim naporima u proteklih 26 godina".

"Da li bi EU tolerisala da se novi berlinski zid gradi na veštačkoj entitetskoj granici unutar Bosne i Hercegovine, gde su s jedne strane oni koji podržavaju EU, a s druge strane oni koji podržavaju Rusiju? Zajedno sa globalizacijom i međuzavisnošću, geopolitičko držanje i uticaj na Zapadnom Balkanu nova je realnost koju Unija mora prepoznati i na nju brzo odgovoriti", navela je Turkovićeva.

Posmatrajući sadašnju sliku na granicama EU, možete samo zamisliti kakve ćemo slike videti na Balkanu ako već pokrenuti procesi – koji ne samo da krše Dejtonski mirovni sporazum, već i usvojene zakone i evropske standarde – ne budu zaustavljeni, rekla je Turkovićeva.

Rekla je i da nije samo Bosna i Hercegovina čija je sigurnost na meti. "Mnogo više je toga dovedeno u pitanje. Danas je u pitanju stabilnost i sigurnost balkanskih država, a sutra bi to mogla biti stabilnost i sigurnost EU", zaključila je Turkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: