Vučić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva: "Čvrsto smo opredeljeni"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Maklaud.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.10.2021.

07:42

Vučić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva:
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Oni su razgovarali o daljem jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i o učešću predsednika Srbije na predstojećem Samitu UN posvećenom klimi i klimatskim promenama COP26 koji će se za sedam dana održati u Glazgovu, a na kojem će biti obrađene teme koje se tiču, kako je rekla ambasadorka, najvećeg globalnog izazova sa kojim se suočavamo.

Sastanku je prisustvovao i Džajls Portman, direktor za Evropu u Ministarstvu za spoljne poslove, međunarodni razvoj i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Vučić je istakao da u vremenima u kojima se ceo svet bori protiv pandemije koronavirusa, kao jedne od najvećih globalnih pošasti, pitanje klimatskih promena i energetske krize nikako ne smeju da budu potisnuta u drugi plan, budući da bi posledice zanemarivanja tako sveobuhvatnih problema bile katastrofalne po čovečanstvo.

Predsednik je zahvalio na finanansiranju projekta Moravski koridor u kojem Velika Britanija učestvuje zajedno sa SAD. Tema razgovora bila je i konkretna ekonomska saradnja na projektima od nacionalnog značaja za Srbiju.

Govoreći o klimatskim promenama, predsednik Vučić je podsetio da je Srbija čvrsto opredeljena da svoj doprinos u ovom smislu pruži i u vidu konkretnih planova, aktivnosti i zakona koji bi na najbolji način regulisali pitanja očuvanja životne sredine, pogotovo u svetlu klimatskih promena. U tom smislu, predsednik je posebno istakao značaj zajedničkog delovanja, razmene iskustava, mišljenja i predloga, koji bi se beskompromisno sprovodili i primenjivali u praksi, kako bi rezultati bili što pre vidljivi.

Ambasadorka Maklaud je naglasila da Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje ogroman značaj pitanju klimatskih promena, očuvanja životne sredine i održivog rešenja energetske krize, te je izrazila uverenje da će Srbija još ambicioznije učestvovati u smanjenju emisije ugljen-dioksida, kako bi doprinela izgradnji "zelene ekonomije" i ostvarenju drugih ciljeva te vrste.

“Zadovoljni smo što je tema klimatskih promena postala važna i u Srbiji i što su vidljivi napori srpske vlade da se podigne svest o značaju ovog pitanja”, istakla je ambasadorka Makleod i dodala da je učešće Srbije na Samitu o klimi i klimatskim promenama COP26 od izuzetnog značaja. Britanska ambasadorka je takođe istakla brojne mogućnosti koje borba protiv klimatskih promena otvara, ne samo u smislu zaštite životne sredine, već i tehnološkog i ekonomskog razvoja.

Govoreći o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je ponovio posvećenost Srbije snaženju političkog dijaloga na najvišem nivou između Srbije i Velike Britanije, što bi doprinelo i jačanju saradnje dveju zemalja u različitim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući ekonomiju i odbranu. On je takođe izrazio i potrebu snaženja saradnje u okviru međunarodnih organizacija, s obzirom na to da su i Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo iskreno posvećeni principima multilateralizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli: