Skup Orbanovih pristalica

Hiljade pristalica mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade okupilo se danas u Budimpešti kako bi pružilo podršku mađarskom lideru.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.10.2021.

18:01

Skup Orbanovih pristalica
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Učesnici skupa pod nazivom "Marš mira“, organizovali su šetnju ulicama kroz centar Budimpešte ka mestu gde je predviđeno da im se Orban obrati, na dan nacionalnog praznika kojim se obeležava 65. godišnjica mađarske antisovjetske revolucije 1956. godine.

Marš je organizovala nevladina organizacija Forum građanskog jedinstva, aktivni promoter politike Orbanove partije Fides, koja dvotrećinskom većinom dominira u mađarskom parlamentu od 2010. godine.

Kako je za AP rekao njihov lider Laslo Čizmadija, cilj je da se demonstrira suverenitet Mađarske prema Evropskoj uniji, za koju je naveo da je nezasluženo optužila Mađarsku za demokratsko nazadovanje.

Organizatori očekuju da će oko 400.000 ljudi prisustvovati maršu, osmom takvom provladinom skupu od 2012. godine, a ovaj događaj mobiliše pristalice Orbanove vlade pred parlamentarne izbore sledećeg proleća, na kojima se suočava sa onim što će, kako se očekuje, biti najozbiljniji izazov njegovoj vlasti od 2010. godine.

Šest najvećih mađarskih opozicionih stranaka obećalo je da će ostaviti po strani ideološke razlike i formirati koaliciju kako bi se suprostavilo vladajućoj stranci na predstojećim izborima, koja će istaći jedinstvenog zajedničkog kandidata protiv Fidesa u svakom od 106 izbornih okruga u Mađarskoj.

AP navodi da će "politički autsajder" Peter Marki-Zaj predvoditi ujedinjeni opozicioni blok na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2022. u nastojanju da svrgne Viktora Orbana nakon više od deset godina na vlasti.

Marki-Zaj, koji nije član nijedne stranke, pobedio je u drugom krugu preliminarnih izbora 17. oktobra levičarku Klaru Dobrev, koja se potom obavezala da će ga podržati na čelu saveza šest opozicionih stranaka.

On i drugi lideri najavili su da će danas održati miting opozicije u Budimpešti, na dan nacionalnog praznika kojim se obeležava 65. godišnjica mađarske antisovjetske revolucije 1956. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: