Generalna skupština UN izabrala SAD u Savet za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je danas SAD u Savet za ljudska prava sa sedištem u Ženevi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.10.2021.

21:00

Generalna skupština UN izabrala SAD u Savet za ljudska prava
Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Odluka je usledila posle više od tri godine nakon što je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa napustila to telo koje ima 47 članica, zbog, kako je navela, hronične pristrasnosti prema Izraelu i nedostatka reformi.

SAD su dobile 168 glasova na tajnom glasanju u Generalnoj skupštini, koja ima 193 članova, preneo je Rojters. Američki predsednik DŽozef Bajden preuzeo je dužnost u januaru, obećavajući da će ljudska prava biti centar njegove spoljne politike, a njegova administracija nije ustuknula od kritike Kine zbog Hongkonga, Sinđijanga i Tajvana i prozivanja Rusije.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Linda Tomas-Grinfild, rekla je da će se Vašington u početku fokusirati na ono što može da postigne u situacijama gde postoji krajnja potreba, kao u Avganistanu, Burmi, Kini, Etiopiji, Siriji i Jemenu.

Kandidati za Savet za ljudska prava biraju se u geografskim grupama kako bi se osigurala ujednačena zastupljenost.

Članovi ne mogu da "služe" u više od dva uzastopna mandata.

Generalna skupština je danas, takođe, izabrala Kazahstan, Gambiju, Benin, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Maleziju, Paragvaj, Honduras, Luksemburg, Finsku, Crnu Goru i Litvaniju i ponovo izabrala Kamerun, Eritreju, Somaliju, Indiju i Argentinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: