Vučić: "Plašim se. Atmosfera je najuzavrelija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je danas aktuelnu situaciju u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 27.07.2021.

12:31

Vučić:
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

"Sa pažnjom pratimo događaje u Sarajevu i Banjaluci. Donošenje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate. Imaćemo ovih dana sastanak sa predstavnicima Republike Srpske. Ne ulazimo u mere i konatramere. To se dešava u drugoj državi... Ne možemo da ostavimo Srpsku bez podrške. Želimo mir. Plašim se da je atmosfera najuzavrelija od Dejtonskog sporazuma", kazao je Vučić na konferenciji za medije.

Najavio je da će 4. avgusta u Busijama kod Batajnice biti obeležena 26. godišnjica progona Srba u hrvatskoj operaciji Oluja, koju je nazvao najvećim etničkim čišćenjem u Evropi posle Drugog svetskog rata.

"Moramo da razmišljamo o ekonomiji i kako da živimo zajedno. Moramo sa Bošnjacima da izgradimo bratske odnose. Narodi moraju da donese važne odluke koje ne moraju da se dopadaju političarima", dodao je on na konferenciji za novinare u beogradskoj Palati Srbije posle prijema za mlade sportiste sa Kosova i regiona..

Govoreći o izjavi Bakira Izetbegovića koji je kazao za protest političara iz RS kao odlazak na kolektivni odmor, kazao je da se uvek plašio kada se suočite sa "nepodnošljivom lakoćom neodgovornosti".

"Nemam komentar. Situacija je ozbiljinija od godišnjih odmora. A oni koji kažu da Republika Srpska gubi, nikada nije pobedio onaj ko mu je stranac pomagao. Vreme je da Bošnjaci i Srbi sami uređuju svoje odnose... Šta ćemo da dobijemo sukobom? Da slušam prazne junačke proče sa svih strana. Nadam se da ljudi kada razmišljaju o sukobima ne razmlišljaju da će to da pogodi samo nekog drugog... Od toga povratka nema", naveo je Vučić.

Podsećanja radi, visoki predstavnik BiH Valentin Incko nametnuo je izmenu Zakona u BiH, kojim će se kazniti svako negiranje genocida i veličanje ratnih zločinca. Stranke u Republici Srpskoj su reagovale tako što su odlučile da bojkotuju institucije zbog ove odluke.

Tako je danas bila otkazana sednica Parlamenta BiH, jer predstavnici Republike Srpske nisu bili prisutni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: