Tradicionalno: Čime to Rusija raspolaže? Putin: "Ako je potrebno, nanećemo i smrtonosni udarac" FOTO/ VIDEO

U Sankt Peterburgu je održana tradicionalna godišnja parada ruske mornarice.

Izvor: B92

Nedelja, 25.07.2021.

14:52

Tradicionalno: Čime to Rusija raspolaže? Putin:
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da je flota te zemlje među najjačima na svetu i poručuje da je, ako treba, sposobna da neprijatelju nanese i smrtonosni udarac.

Tokom parade je prikazano više od 50 brodova, od velikih napadačkih do manjih patrolnih čamaca.

Parada je održana na Nevi i u Finskom zalivu, a ceo događaj nadletalo je 48 aviona uz učešće oko 4.000 vojnika.

Među istaknutim brodovima bila je višenamenska fregata "Admiral Kasatonov", puštena u rad prošle godine.

Brod je dizajniran za operacije na pučini i naoružan je krstarećim raketama "kalibr", torpedima i protivavionskim oružjem. Raketna krstarica "Maršal Ustinov", najveće površinsko plovilo prikazano na paradi, opremljeno je protivbrodskim raketama "vulkan" koje mogu da unište ciljeve udaljene do 550 kilometara.

Podmornica na nuklearni pogon "Knjaz Vladimir", koja se zvanično pridružila floti 2020. godine, prvi put je učestvovala u paradi.

Nazvana po ruskom princu iz 10. veka, podmornica je opremljena stelt tehnologijom i nosi 16 balističkih raketa "bulava".

Podmornica je nedavno završila ekspediciju na Arktik. Među ostalim podmornicama koje su predstavljene na paradi bio je "Krasnodar", koji je tokom rata u Siriji izveo udare krstarećim raketama protiv militanata.
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom obraćanja na paradi podsetio na slavne dane ruske mornarice, citirajući Petra Velikog: "Ni pred kim ne spuštati zastavu broda i nikome ne predavati brod".

Putin je poručio da je Rusija u rekordnom roku uspela da zauzme dostojno mesto među najjačim mornaricama sveta.

"Stalno unapređujemo naoružanje, a naši hiperzvučni sistemi, kojima je opremljena mornarica, nemaju pandana u svetu. Ratna mornarica ima sve što je neophodno kako bismo garantovali zaštitu države", istakao je ruski predsednik.

Putin je dodao da je mornarica sposobna da otkrije "bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini ili u vazduhu".

"Ako je potrebno, sposobni smo da nanesemo i smrtonosni udarac", poručio je Putin. Paradi u Sankt Peterburgu priključila se i mornarica Indije, Pakistana i Irana, čiji su brodovi takođe prikazani.

Na kraju parade lovci "Su-25" su obojili nebo bojama ruske zastave. Parada je održana bez publike zbog loše epidemijske situacije i ubrzanog širenja delta soja koronavirusa. "Rusija je brzo zauzela svoje mesto među vodećim pomorskim silama, prošla je kolosalni put razvoja od skromnog čamca Petrovskog do moćnih brodova okeanske zone i raketnih podmornica na nuklearni pogon, stekavši efikasnu pomorsku avijaciju dugog i kratkog dometa , pouzdane obalske sisteme odbrane, najnoviji hipersonični visoko precizni sistemi naoružanja, koji još nemaju pandane u svetu", istaskao je Putin.

Naglasio je da danas ruska mornarica ima sve što je potrebno da bi garantovala zaštitu svoje zemlje i nacionalnih interesa, prenosi Tas s.

Putin je podsetio na propise Petra Velikog koji su se ogledali u pomorskoj povelji: ne spuštati zastavu broda ni pred kim, ne povlačiti se i ne predavati brod neprijatelju.

U Sankt Peterburgu danas se održava glavna parada u čast 325. godišnjice formiranja Ruske flote, a Putin, koji je vrhovni komandant ruske vojske, obišao je brodove koji učestvuju u paradi i vojnicima čestitao praznik.

U petoj po redu paradi učestvuju 54 broda, 48 aviona i preko 4.000 vojnika. Predviđena su dva paradna stroja - na Nevi i u obližnjem Kronštatu. Na Nevi će pored ostalih brodova biti prikazana i najnovija fregata projekta 22350 „Admiral Kasatonov", nenuklearni brod „Kronštat" i drugi brodovi, dok će u Kronštatu paradni stroj činiti 16 brodova, među njima raketna krstarica „Maršal Ustinov", korveta „Gremjašči" i drugi.

Na kraju tog dela parade lovci Su-25 će obojiti nebo bojama ruske zastave. Parada je već održana u Vladivostoku gde se nalazi Tihookeanska flota, a praznik Ratne mornarice obeležiće i Severna, Crnomorska, Baltička i Kaspijska flota kao i ruske pomorske snage u Tartusu u Siriji.

Uveče u 20 sati u Sankt Peterburgu će biti održana i svečana artiljerijska počasna paljba. Zbog složenih epidemioloških uslova, parada će se održati bez prisustva publike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: