Koje dve države su dale pismene garancije za puštanje Tačija iz pritvora?

Advokat Hašima Tačija, Gregori Kiho, poslao je Specijalnom sudu molbu za puštanje bivšeg kosovskog predsednika iz pritvora.

Izvor: B92

Petak, 23.07.2021.

12:47

Koje dve države su dale pismene garancije za puštanje Tačija iz pritvora?
Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj

A u podnescima je naveo i detalje o ponuđenim garancijama za Tačija.

Iako kosovska vlada nije bila spremna da bude garant puštanja lidera OVK iz pritvora, ovu spremnost pokazale su dve druge zemlje, piše Ljajmi. To se potvrđuje u samim podnescima advokata bivšeg predsednika Tačija, Gregorija Kiha, u koje je Ljajmi imao uvid.

Ono što je najvažnije, odbrana Tačija sada je dobila pismene garancije dve države, koje bi olakšale puštanje Tačija. Međutim, nije poznato koja je od zemalja ponudila garancije za Tačijevo puštanje na slobodu.

Tačijev američki advokat dalje kaže da je Specijalizovano tužilaštvo u potpunosti uklonilo vremenski kontekst u kome je planirano da se započne suđenje.

Navodi se da Tači na Kosovu više nema uticaj koji je imao ranije i da s te strane ne postoji rizik za mešanje u postupak u slučaju puštanja iz pritvora.

"Pošto je dobrovoljno podneo ostavku na funkciju predsednika 5. novembra 2020. godine i predao se pritvorskom centru, Tači je proveo skoro osam meseci u zatvoru. Prvobitna tvrdnja Specijalnog tužioca da će biti u stanju da omogući da suđenje započne na leto 2021. godine izložena je kao pogrešna procena i suđenje će se verovatno odložiti do sredine 2022", rekao je Kiho.

Sudija naložio izmenu optužnice protiv Tačija do septembra

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu naložio je Specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i ostalih, koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata "na zločine sa posebnom namerom".

Ovu odluku je doneo pošto je delimično usvojio zahtev odbrane jednog od optuženih u tom predmetu Kadrija Veseljija u vezi sa osporavanjem nadležnosti Specijalizovanih veća, dok je zahteve branilaca ostalih optuženih u tom pogledu odbio, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Sudija je, takođe, delimično odobrio podneske branilaca optuženih Hašima Tacija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija i naložio Specijalizovanom tužiocu da dostavi korigovanu verziju potvđene optuznice, do 3. septembra.

Ostatak zahteva timova odbrane, kojima je osporavana forma optužnice je odbačen, a zahtev odbrane Veseljija je odbačen u potpunosti, navodi se u odluci.

Inače, ova odluka opisana je detaljno na 98 strana.

Tači i ostali su uhapšeni pocetkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: