Fon Kramon: Simons sumnjivim izjavama napada institucije EU

Viola fon Kramon izjavila je da je neophodno otkriti šta je motivisalo bivšeg sudiju Euleksa Simonsa da izjavi kako je misija bila korumpirana i politička.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.07.2021.

23:17

Fon Kramon: Simons sumnjivim izjavama napada institucije EU
FOTO: Profimedia/Martin Bertrand.

"Zanimljivo je da je neko ko je radio u toj instituciji i napustio je, četiri godine kasnije izneo optužbe", rekla je Fon Kramon u intervjuu za TV Kljan Kosova, prenosi "Kosovo onlajn".

Ona je istakla da se u vezi sa njegovim optužbama može postaviti niz pitanja: zašto ih nije izneo ranije, koji je njegov motiv, da li je reč o istragama koje je protiv njega sprovela misija Euleks?

"I zašto se obratio poslanicima kosovske Skupštine, možda zbog imuniteta, smatram to pomalo sumnjivim i pre svega velikim napadom na institucije EU", rekla je Kramon.

Ona je navela da misija Euleks ne može da potvrdi nijednu od Simonsovih tvrdnji i da smatra neprihvatljivim da osoba koja ima politički program optuži misiju Euleks u osetljivom trenutku u odnosu na rad Specijalizovanih veća, ali i za samu EU.

Fon Kramon je poručila kosovskim poslanicima da dobro razmisle i pronađu način da se taj slučaj reši, a ne da ga koriste u političke svrhe i za odbacivanje nezavisnih istraga u institucijama pravde, preneo je Kosovo onlajn.

Naglasila je da Simonsovo oglašavanje u kosovskoj Skupštini odmah po hapšenju lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija po optužnici Specijalnog suda ostavlja prostor za nagađanja.

Fon Kramon smatra i da su poslanici kosovske Skupštine pogrešili što su Simonsu dozvolil da se obrati u Skupštini.

"Žalosno je što je došlo do javne rasprave. Bilo bi prikladno da je postojao tajni izveštaj, a ne na ovaj način kako se dogodilo. Jer, kažem, to će koristiti ljudima koji imaju interes za odlaganje tužbi ili da naškode EU", rekla je Fon Kramon.

Bivši sudija misije Euleksa Malkom Simons na poziv Skupstine u Prištini govorio je pre dva dana pred skupštinskim odborom o navodnoj korupciji u toj misiji.

Simons, poznat po izjavama da je Euleks politička misija i da je svako ko misli drugačije naivan ili glup, te da je misija imala nameru da oslabi političke figure popout Farmira Ljimaja i Aljbina Kurtija, danas je izjavio da se od misije tražilo da sa političke scene ukloni neke ljude koji su opisani kao "krupne ribe". U tom kontekstu je pomenuo i lidera Gradanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

On je rekao i da je Euleks dostavio mnogobrojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti.

Osvrnuo se i na rad Specijalnog suda u Hagu, rekavši da mu veruje isto koliko pravosudnim organima u Rusiji i Iranu. Specijalni sud stvoren je samo kako bi osudio bivše komandante OVK, kazao je Simons.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: