"Bićemo spremni za sukob sa Kinom"

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu rekao je da se Tajvan mora pripremiti na mogući vojni sukob s Pekingom.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 24.06.2021.

10:50

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Upozorenje šefa tajvanske diplomatije usledilo je sedmicu dana nakon što su vojni zvaničnici Tajvana saopštili kako je Kina organizovala najveći "upad" kineskih vojnih aviona u tajvansku vazdušnu zonu.

Iako Kina tvrdi kako upadom nije prekršila međunarodno pravo, Tajvan smatra kako je to očigledno potez kojim Peking želi pokazati vojnu snagu.

"Kao donosioci odluka, Tajvan ne sme reskirati i moramo biti spremni. Kada kineska vlada kaže da se neće odreći upotrebe sile i provođenja vojnih vežbi oko Tajvana, mi bismo radije verovali da zaista misle tako", rekao je Vu.

Šef tajvanske diplomatije osvrnuo se i na kineske tvrdnje kako je "tvrdoglavi separatista" koji bahato provocira Kinu pričom o nezavisnosti Tajvana.

"Autoritarizam ne može tolerisati istinu. Ako žele da me progone do kraja života, to me neće preterano zabrinuti", ističe Vu.

Osim slanja ratnih aviona, šef diplomatije Vu ističe kako Kina koristi i hibridni rat kako bi potkopala poverenje javnosti u demokratske procese na ostrvu.

"Kina koristi kognitivni rat, kampanje dezinformacija i zastrašivanje vojske kako bi stvorila napetost kod tajvanskog naroda. Oni žele da ostvare svoju autoritarnu vladavinu i da nametnu autoritarni međunarodni poredak", rekao je Vu.

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je 2019. godine Tajvan da prihvati mirno ujedinjene s Kinom, ali je isto tako poručio kako Peking ne može isključiti upotrebu sile.

Džozef Vu je rekao kako Tajvan ne može prihvatiti ovakav predlog Kine, pogotovo jer su događaji u Hong Kongu i nametanje Zakona o nacionalnoj sigurnosti jasno pokazali kako Tajvan mora štiti suverenitet čime štiti i svoju poziciju u odnosu na Kinu.

"Ako pogledate situaciju u Hong Kongu, to je moderna tragedija. Gašenje najvećeg prodemokratskog dnevnog lista predstavlja tužan događaj, a Kina je pokazala nameru da sruši simbol nezavisnog novinarstva", ističe Vu.

Na kraju, poručio je kako će Tajvan i u budućnosti nastaviti da razvija svoje vojne sposobnosti kako bi pružio snažan otpor Kini.

"Moramo se uključiti u asimetrični rat tako da Kina shvati da će nešto morati i d aplati ako želi da inicira rat protiv Tajvana", poručio je Džozef Vu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: