Preteće poruke zbog zahteva da članice EU poštuju pravo na abortus: "Vas treba ubiti, zapaliti, zaklati"

Predrag Matić Fred, SDP-ovski evrozastupnik i član Odbora za rodnu ravnopravnost i ženska prava je otkrio kako ga napadaju desničari, i to iz cele Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

21:03

Preteće poruke zbog zahteva da članice EU poštuju pravo na abortus:
Depositphotos/InkDropCreative

Kaže da je u poslednjih nekoliko nedelja dobio nekoliko stotina pretećih poruka, možda hiljadu, ali da ga ništa nije pokolebalo - ide dalje i jedva čeka, kako kaže, sutrašnje glasanje o rezoluciji koju je pripremio za Evropski parlament.

"Matićeva rezolucija" je dokument pod nazivom "Situacija seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU u okviru ženskog zdravlja", koji, između ostalog, zahteva da sve članice Evropske unije poštuju pravo žena na legalni abortus.

Dokument će u četvrtak biti predstavljen poslanicima u Briselu i dok se donedavno činilo da će rezolucija sigurno biti usvojena, pritisak Katoličke crkve i konzervativnih lobija učinio je svoje i dramatično promenio situaciju na terenu.

Tvrdi da oni koji ga napadaju nisu pročitali dokument na koji se pozivaju, ali ih to ne sprečava da uoči zasedanja Europskog parlamenta šire laži i agresiju.

"Nažalost, tipično je to ponašanje za današnje desničare, ponajprie one iz zemalja bivšeg istočnog bloka, jer oni su najzadrtiji, pri čemu Hrvati nimalo ne zaostaju za, primera radi, Mađarima ili Poljacima - objašnjava negdašnji ministar hrvatskih branitelja za Slobodnu Dalmaciju.

"Priznajem da sam praktično do juče bio veoma optimističan u pogledu usvajanja rezolucije, mislio sam da će to lako proći, dok sam sada mnogo skeptičniji. Ipak, i dalje sam umereni optimista, iako su pritisci, koje vodi Katolička crkva, poprimili neverovatnu dimenziju", tvrdi Matić.

Njegov optimizam zasnivao se na činjenici da je 11. maja Odbor za rodnu ravnopravnost i ženska prava aklamacijom podržao rezoluciju, koju su, zajedno sa predstavnicima levice, odobrili gotovo svi članovi Evropske narodne stranke (EPP) Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Protiv je bio samo Mađar Giorgii Holveni, dok je Litvanka Rasa Juknevičiene bila uzdržana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: