Izetbegović: Srbija nema pravo da vlada nad Kosovom; a onda dodao: "Treba da se izvini i BiH"

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da Srbija ne može da gradi politiku na genocidu i da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu porediti.

Izvor: Beta

Sreda, 23.06.2021.

20:46

Izetbegović: Srbija nema pravo da vlada nad Kosovom; a onda dodao:
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mu nije jasno kako kosovski Albanci imaju pravo na nezavisnost, a Republika Srpska nema, Izetbegović je rekao da Vučić veoma dobro zna odgovor na to pitanje, preneli su sarajevski mediji.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da Srbija ne može da gradi politiku na genocidu i da se Kosovo i Republika Srpska ne mogu porediti.

"Država Srbija je dokazala da nema pravo da vlada nad Kosovom. To su oni sami sebi uradili. Kosovo je bilo autonomna oblast, dok je Republika Srpska jedan od entiteta u BiH, zahvaljujući Ustavu koji sutra može da bude promenjen, a ne Dejtonskom mirovnom sporazumu. To dvoje se ne mogu porediti", kazao je Izetbegović.

O odnosu Srbije prema BiH, Izetbegović je rekao da je poznato da je srpska strana predvodjena Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem "od nesrba etnički očistila pola teritorije BiH".

"Srbija je u BiH napravila logore, silovala i ubijala, porušila sve tragove postojanja dva druga naroda. Ista ta strana i režim je isto zlo napravilo i na Kosovu i u BiH. Nemaju istorijskih, moralnih, niti pravnih činjenica na koje mogu da se pozovu i da izjednače prava Srba u BiH i prava Albanaca na Kosovu", naveo je lider SDA.

On je rekao i da bi Srbija trebalo da doživi katarzu i da se konačno suoči sa onim što je uradila. Dodao je da Srbija treba da se izvini i BiH i Kosovu.

"Ja sam inženjer i kada gradimo kuću tražimo tvrdi teren. Nešto na čemu možete temeljiti kuću. Kada gradite politiku isto tako tražite čvrste argumente. Ovo na čemu oni ovih dana grade političke stavove je močvara i živo blato. To su genocid, ubistva, Srebrenica od koje bi trebalo da beže i da ostave krivicu na pojedincima, a ne da je kače na režim i na kompletan srpski narod", kazao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli: