"Ako Amerikanci dignu ruke od nas..."

Ekonomska saradnja je žrtva problema Beograda i Prištine i biće tako dok političari ne shvate ozbiljnost dijaloga, kaže ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 23.06.2021.

09:22

Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

On je istakao da je SEFTA sporazum dao dobre rezultate na tržištu Evropske unije, ali da je cilj premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija se eventualnim potpisivanjem novog Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini da se eliminišu političke barijere koje su pratile CEFTA sporazum.

“Mislim da ovaj predlog ima političku konotaciju. Daleko je bolje ispuniti sve savete inicijativa koje imamo jer one postoje, ali je problem njihove implementacije”, kazao je Grdžaljiu za portal, koji istovremeno izražava zabrinutost zbog odsustva reakcije privrednih komora na Kosovu i u Srbiji.

“Ovaj predlog je da se napravi jedna ravnoteža, da se implementriraju one četiri značajne stavke za regionalno tržište i da Balkan jednom zauvek gleda budućnost drugim očima, a ne da politika bude gušenje svih ekonomskih pricesa i inicijativa”, dodaje Grdžaljiu.

Kurti je SEFTA sporazum predložio tokom poslednjeg sastanka sa Srbijom na najvišm nivou u Briselu. Njegova ideja je da šest zemalja Zapadnog Balkana iz CEFTE pređu u SEFTU prema modelu sporazuma koji imaju Lihtenštajn, Norveška i Island sa Evropskom unijom.

Međutim, Grdžaljiu smatra da ni SEFTA, niti bilo koji drugi sporazum neće doneti pozitivne ekonomske promene bez rešavanja otvorenih političkih pitanja.

“Ako se ispune svi ti uslovi i to što predviđa CEFTA sekretarijat i ono što je potpisano u Sofiji dolazimo do ovoga što je sada novi predlog. Bilo šta da bude, dok se ne reše političke problem i uklone barijere to će biti prvi korak na dugom putu koji nas neće odvesti nikuda”, ističe Grdžaljiu.

On je prokomentarisao i nedavne izjave američkih zvaničnika upućene kosovskim liderima, ističući da se one moraju ozbiljno shvatiti jer će bez podrške Sjedinjenih Američkih Država budućnost Kosova biti veoma neizvesna.

“Političari kao da su pod pritiskom da će rešavanjem problema izgubiti vlast. Imamo jedan primer Grčke i Makedonije, kada je bilo velikog problema oko imena, ali nakon rešavanja tog problema i Cipras i Zaev su izgubili izbore. Mislim da je ovo upozorenje američke strane od velikog značaja, ali se postavlja pitanje da li uvek na Balkanu mora da bude viša sila koja će rešiti probleme i koja će vršiti pritisak, a mi nemao snagu volju, znanje i sposobnost da budemo krojači svoje budućnosti. Moramo shvatiti da su ova upozorenja od velikog značaja jer ako Amerikanci dignu ruke izgubićemo budućnost, što pre shvatimo ozbiljnost dijaloga i dođemo do rešenja biće lakše da budemo deo, a ne barijera nove Evrope”, zaključio je Grdžaljiu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: