Crna Gora odgovorila Srbiji

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je u ponedeljak da Rezolucija o Srebrenici nije i ne može da bude usmerena protiv Srbije i drugih država

Izvor: Glas Amerike

Ponedeljak, 21.06.2021.

15:47

Crna Gora odgovorila Srbiji
Ilustracija: Depositphotos/ Ruletkka

"Rezolucija o Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore nije i ne može biti usmerena ni protiv jednog naroda i države, a najmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije", saopštilo je MVP.

Reagujući na napade državnog vrha Srbije i dela beogradskih medija na Vladu Crne Gore, premijera i predsednika crnogorskog parlamenta povodom usvajanja Rezolucije o Srebrenici, MVP je poručilo da "ne postoje genocidni narodi, već samo pojedinci, što je, kako pojašnjavaju, jasno i eksplicitno rečeno u tekstu dokumenta".

"Jasnije i preciznije nego što je to učinio bilo ko, pa i Skupština Republike Srbije pre jedanaest godina. Dakle, odgovornost za genocid, kao što i propisuje međunarodno pravo i kao što se konstatuje u odluci Tribunala u Hagu, može snositi i za njega odgovarati isključivo pojedinac", rekli su u crnogorskom MVP-u i ocenili da, "sve ostalo što slušamo i čitamo ovih dana samo je nerazumljivi i čudnim motivima inspirisani pokušaj političkog i medijskog spinovanja teksta Rezolucije, usmeren, ponavljamo, direktno ka vladajućim strukturama Crne Gore".
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Prema navodima tog ministarstva: "Brine činjenica da je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao svešteno lice da se 'pozabavi' predsednikom Vlade nezavisne i suverene susedne države koja je pri tome, i ustavno i suštinski uspostavljena i definisana kao sekularna država svih njenih građana".

"Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. veka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva", ocenjuju u MVP i dodaju da je, "neshvatljivo da jedan ovakav stav dolazi od predsednika Parlamenta države, koja je kandidat za članstvo u EU i može se samo pretpostaviti šta o ovome misle naši EU partneri, saveznici i prijatelji".

MVP navodi: "Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno verujemo da to nije bila namera gospodina Dačića".

"O nedopustivosti takvog ponašanja, najbolje ilustruje hipotetička situacija i neprikladnost u kom bi Crna Gora pozvala nekog vladiku SPC da se 'pozabavi' predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije", poručili su iz MVP te dodali, "neprimereno ali i krajnje pogrešno, da se crnogorski građani, srpskog nacionalnog predznaka, iznova tretiraju kao pripadnici i 'briga' Republike Srbije". Iz tog ministarstva podećaju da je "Crna Gora država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i verski osećali i koje god političke i vrednosne svetonazore delili".

"Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čoveka, a ne 30% svojih građana", poručuju iz MVP i dodaju da, "za razliku od ministra policije Aleksandra Vulina, koji preti zabranama ulaska, Crna Gora nudi građenje mostova među nama".

Ministarstvo je navelo: "Umesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra - pozivamo na dijalog", te, "zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva".
Foto: Tatoh/Shutterstock
"Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cenu. Ponavljamo, Srbija i srpski narod su za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i Vladu, više od prijatelja, te da pogotovo zbog toga ovo ne može biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa", rekli su u MVP.

Oni su naveli i kako su: "Više puta, a i nastavićemo u tom smeru, pozivali na mir i stabilnost… svesni da ne možemo promeniti prošlost, koja je svakako teška i bolna, ali možemo učiti iz nje, tako što ćemo se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vere one bile".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Podeli: