Da li je ovo moguće: Oduzmu ti srpsku dozvolu, voziš sa nemačkom?

Poznati domaći pevač, gotovo jednako poznat po svojim saobraćajnim "avanturama", nakon što je ostao bez srpske vozačke dozvole, izvadiće nemačku, pišu mediji.

Izvor: B92

Petak, 18.06.2021.

10:26

Da li je ovo moguće: Oduzmu ti srpsku dozvolu, voziš sa nemačkom?
Ilustracija: Depositphotos/jcpjr1111

Da li će, ukoliko je to zaista tačno, sa njom moći i da vozi po srpskim drumovima? Proveravali smo šta kažu nadležni.

Nesreće na putevima, informacije o nastradalima i povređenima pune naslovne strane medija, a snimci bezobzirne i bahate vožnje neretko budu i teme u razgovorima.

Mediji su tako nedavno pisali o pevaču Darku Laziću, koji je navodno na Instagramu objavio snimak na kome se vidi kako vozi automobil iako je, prema tim istim medijima, njemu još 2013. oduzeta dozvola. Ipak, on je od tada, čini se, prilično redovno vozio bez isprava i za taj prekršaj više puta bio kažnjavan. Jednom, primera radi, nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao 2018. godine - kada je bio pod dejstvom alkohola i sleteo sa puta. Poslednji put krajem maja ove godine. Tada mu je, pisalo se, pukla guma tokom vožnje i udario je u banderu.

Nesreća kod Pećinaca, povređen pevač Darko Lazić FOTO

Beogradski mediji sada navode da pevač ima želju da ide u inostranstvo, kao i da će tamo ponovo polagati ispit za vozačka dokumenta.

Otuda, postavlja se pitanje - da li osobe sa više državljanstava i vozačkih dozvola različitih država smeju da voze putevima Srbije iako im je u našoj zemlji trajno oduzeta dozvola, odnosno da upravljaju vozilom u vremenu trajanja suspenzije.

Zabrana važi bez obzira na sve

Ako je osobi na na teritoriji Srbije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije, ta zabrana se odnosi na period u kome zabrana teče, bez obzira na tehničku mogućnost da vozač ima više vozačkih dozvola, izdatih od različitih država, kaže za B92.net predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović.

Ona, u izjavi za naš portal, navodi da se "zabrana evidentira u sistemu policije i prilikom bilo koje kontrole saobraćajne policije ovaj podatak se utvrđuje".

"Članom 178 i članom 179 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima regulisano je pitanje strane vozačke dozvole, u zavisnosti od toga da li je lice stranac ili domaći državljanin, da li i koliko boravi u Srbiji i po kom osnovu, te njegove obaveze u vezi same vozačke dozvole. Bez obzira na okolnost da vozač u vožnji može biti zatečen sa stranom ili domaćom vozačkom dozvolom, proverom kroz jedinstveni registar policije, u svakom trenutku može se utvrditi da li vozač upravlja pod zabranom, te su ovakvi bahati vozači upravo stranke u postupcima koji se vode pred dežurnim sudijama ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji", objašnjava Olivera Ristanović.

15 dana zatvora ili novčana kazna. I "ode" i strana dozvola

Iz Ministarstva unuštranjih poslova Srbije, takođe, za B92.net potvrđuju da vozač ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu kada mu je odlukom nadležnog organa zabranjeno upravljanje,"bez obzira da li poseduje stranu vozačku dozvolu".

Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi evidencije o vozačima, što podrazumeva i evidencije o vozačima kojima su oduzete vozačke dozvole na osnovu odluka nadležnih pravosudnih organa, objašnjavaju.

"Ukoliko se prilikom kontrole učesnika u saobraćaju utvrdi da vozač ne koristi srpsku vozačku dozvolu, a ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, ili boravi ili prebiva u inostranstvu, pa privremeno dođe u Srbiju, a ne poseduje dokaz o dužini boravka u kontinuitetu, odnosno nije izvršio zamenu strane vozačke dozvole za srpsku u propisanom roku, tada policijski službenici vrše dodatne provere u evidenciji vozača i preduzimaju propisane mere i ovlašćenja, u cilju sprečavanja protivzakonitog upravljanja vozilom na teritoriji Srbije", rekli su nam u MUP-u.

Ukoliko je zatečen vozač koji koristi stranu vozačku dozvolu suprotno propisima iz oblasti bezbednosti saobraćaja, policijski službenik će na licu mesta oduzeti stranu vozačku dozvolu, koja će biti dostavljena nadležnom ministarstvu za spoljne poslove, radi vraćanja organu koji je tu vozačku dozvolu izdao, ističu za naš portal u policiji.

"Takođe, protivzakonito upravljanje vozilom u saobraćaju na putu predstavlja osnov za privođenje vozača prekršajnom sudu. Za prekršaj upravljanja motornim vozilom bez izdate vozačke dozvole, nakon oduzimanja iste zbog nesavesnog i nepropisnog načina upravljanja vozilom, propisana je kazna zatvora za vozača od najmanje 15 dana ili novčana kazna od 100.000 dinara do 120.000 dinara", otkrili su nam u MUP-u.

GPS praćenje vozila kao rešenje?

Priča o nasilničkoj vožnji, nažalost, nije ništa novo, a stručnjaci podsećaju da je izuzetno važno da se o tome javno govori. Ipak, ne nadaju se da je se možemo rešiti.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je ranije za B92.net da "kako sada stvari stoje, teško da ćemo je iskoreniti".

"Ipak, ona je značajno smanjena u odnosu na vreme na pre novog zakona i ovih mera koje su donete. Počelo je više da se priča o tome nego ranije", izjavio je Božović i objasnio kako bi mogle da se preduprede eventualne saobraćajne nesreće.

"Ako govorimo o nekim rešenjima odnosno sprečavanju, imamo dva pravca. Jedan je saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, da se deci i roditeljima menjaju stavovi, to može da traje godinama. Druga varijanta je da se uvedu neke mere kao što je recimo GPS praćenje vozila. Ipak, to zavisi od pravne strane, zbog nekih drugih zakona, kao što su zaštita privatnosti, ličnih podataka...", kaže Milan Božović za B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli: