"Da smo se usprotivili" VIDEO

Novinarka Ljiljana Smajlović prokomentarisala je pravosnažnu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotni zatvor.

Izvor: B92

Sreda, 09.06.2021.

09:00

Foto: Printscreen/TV Prva

Ona je istakla da se dogodilo iznenađenje, pošto se sudija Priska Matimba Nijambe usprotivili presudi.

"Ona je napravila razliku između genocida, kao što je bio u Ruandi i ubijanja zarobljenika", kazala je Smajlović u razgovoru za TV Prva.

Ona se osvrnula i na Mehanizam za međunarodne krivične sudove i njegovo funckionisanje.

"Ovde je reč o selektivnoj pravdi, neobjektivnoj presudi. Da nismo sarađivali sa Hagom, da smo odlučili da se država usprotivila, pričalo se tada da će se možda optuženima suditi u Srbiji. To je sada pitanje", istakla je ona.

Smajlović je ukazala i na upotrebu termina genocid kada se govori o zločinima u Srebrenici.

"Neki stručnjaci za pravo su istakli da je upotreba reči 'genocid' veoma “ekstravaganta”. Mladić je klasičan anti-heroj. Za neke heroj, za neke zločinac. Ona strana koju je branio doživljava ga kao heroj, a suprotna strana ga smatra zločincem. On je odgovoran nakon što je saznao da su ubijeni ljudi u školama i poljoiprivrednim dobrima, on je trebalo da kažnjava niže oficire. I sud u Beogradu se ne bi oglušio na to", objasnila je ona.

"Smatram da je skandalozno što našim građanima nije dzovoljeno da služe zatvorske kazne u Srbiji, posebno kada se držimo normi međunarodnog prava. Kad tužilac Serž Bramerc kaže da su srpske strane izvršile genocide, niko se neće sećati (Radislava) Krstića. Bramerc se ljuti da bilo ko da osporava presudu. On je juče izbegao da kritikuje bilo koga iz Srpske javnosti što osporavaju presude, odnosno klasifikacije genocida", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: