UN: Zločin? Izrael "protiv", Hamas "za", a SAD žale

Izrael je odbacio, a Hamas pozdravio odluku Saveta UN za ljudska prava o pokretanju međunarodne istrage o zločinima u poslednjem izraelsko-palestinskom sukobu.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.05.2021.

07:35

UN: Zločin? Izrael
Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Izrael neće sarađivati u istrazi smatrajući da je to pokušaj da se "operu zločini koje je počinila teroristička organizacija Hamas", prenosi Rojters.

Sa druge strane, portparol Hamasa rekao je da su njihove akcije bile "legitiman otpor" i pozvao da se preduzmu "hitni koraci da se kazni" Izrael.

Rezoluciju o pokretanju međunarodne istrage o zločinima u Gazi su podnele Organizacija za islamsku saradnju i palestinska delegacija u UN.

SAD saopštile su međutim saopštile da duboko žale zbog te odluke.

"Današnji postupak preti da ugrozi napredak koji je učinjen", navodi se u jučerašnjem saopštenju Misije SAD pri UN u Ženevi koje je preneo Rojters.

SAD koje imaju status posmatrača i ne glasaju na ovom forumu u Ženevi, nisu se javile za reč na celodnevnoj specijalnoj sednici na kojoj je usvojena rezolucija o pokretanju istrage o zločinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: