"Posetiću Bliski istok u narednim danima"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken najavio je da će "narednih dana" posetiti Bliski istok, posle primirja između Izraela palestinskog Hamasa u pojasu Gaze.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.05.2021.

09:04

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

"Posetiću region narednih dana i sa nestrpljenjem očekujem da se sretnem sa izraelskim ministrom spoljnih poslova i drugim izraelskim, palestinskim i regionalnim zvaničnicima", napisao je Blinken u Tviter poruci.

Cilj tih sastanaka je zajednički rad na izgradnji bolje budućnosti Izraelaca i Palestinaca, saopštio je Stejt department.

Blinken je već razgovarao sa izraelskim kolegom Gabijem Aškenazijem i pozdravio prekid vatre.

U razgovoru dvojica zvaničnika izrazili su zahvalnost na naporima posredovanja Egipta čiju ulogu je pozdravio i američki predsednik Džo Bajden juče popodne.

Blinken je rekao juče dok je bio na Grenlandu gde je završavao turneju posvećenu Arktiku da je spreman da ide na Bliski istok ako bi to pomoglo da se krene dalje od nasilja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je primirje između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze i apelovala na obe strane da nastave da rade u pravcu mira.

"Apelujem na obe strane da se konsoliduju i stabilizuju situaciju dugoročno. Samo političko rešenje će doneti dugotrajni mir i bezbednost za sve", poručila je Fon der Lajenova putem Tvitera, a preneo Rojters.

Evropska unija je danas pozdravila prekid vatre u pojasu Gaze i ocenila da će samo političko rešenje doneti održivi mir i okončanje palestinsko-izraelskog sukoba, saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borel. U saopštenju se pohvaljuju Egipat, Katar, UN, SAD i ostali koji su doprineli prekidu vatre između Izraela i palestinskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze.

EU je takođe izrazila žaljenje zbog gubitaka ljudskih života i podsetila da je ukazivala da situacija u pojasu Gaze već dugo nije održiva.

"Samo političko rešenje će doneti održivi mir i okončanje jednog za svagda palestinsko-izraelskog sukoba", navodi se u saopštenju Borela i ističe spremnost EU da u potpunosti podrži izraelske i palestinske vlasti u naporima da se postigne rešenje o dve države.

EU zato nastavlja rad sa međunarodnim partnerima, uključujući SAD, i ostalim partnerima u regionu, kao i sa četvorkom za Bliski istok.

Poginulo je najmanje 230 Palestinca, uključujući 65 dece, 39 žena, a više od 1.700 ljudi je ranjeno. U Izraelu je poginulo 12 osoba, uključujući dvoje dece i jednog vojnika.

Primirje između Izraela i palestinskog Hamasa stupilo je na snagu jutros u 2.00 po lokalnom vremenu uz posredovanje Egipta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: