"Malo ko je propustio scenu Vučića kako ljubi kinesku zastavu, ali on je pobedio"

Malo je onih koji su mogli da "omaše" scenu kada srpski predsednik ljubi kinesku zastavu na beogradskom aerodromu, ali on je pobedio, piše portal "Choice".

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

09:06

EPA-EFE DAMIR SAGOLJ / POOL

Prema pisanju portala "China Observers in Central and Eastern Europe", u globalnom ratu za nabavku medicinske zaštitne opreme ali i vakcina, srpski predsednik je iskoristio svoje političko prijateljstvo sa Pekingom, što mu je obezbedilo veliku pobedu u trenutku kada se svet zamajava pitanjem odgovornosti Kine.

Izgleda je baš to prijateljstvo s Kinom uticalo na to da Srbija pobedi mnoge zemlje kada je reč o borbi protiv pandemije koronavirusa. Jer ističe se dalje u tekstu, EU je praktično ostavila na cedilu Zapadni Balkan, čime je otvorila vrata Srbiji da se okrene Kini i Rusiji.

Na oduševljenje mnogih, to je zemlji pomoglo da uzleti u programu vakcinacije dokazujući i dalje međunarodnoj sceni kakva je zapravo prednost "multivektorske" diplomatije, na čijim temeljima Srbija odavno stoji.

Dalje, navodi se u tekstu, Srbija sada ide i korak napred, pa je vakcinalna diplomatija zemlje otišla stepenik više - na proizvodnju vakcina u sosptvenom dvorištu. Podseća se da je Srbija potpisala ugovor baš sa kineskom kompanijom Sinofarm, a u proces proizvodnje finansijski će se uključiti i Ujedinjeni Arapski Emirati.

I Rusija je učinila isto - njihov fond koji stoji iza Sputnjika V potpisao je ugovor sa srpskim Torlakom, što znači da će Srbija proizvoditi ruske vakcine i izvoziti ih.

Zaključak autora teksta je da je baš taj pristup " multivektorske" diplomatije, ranije osporavan Srbiji, zapravo ispao jeini ispravan put koji ne govori samo o pravcu u diplomatiji već i o veoma važnoj lekciji, pogotovo sada u vreme svetske pandemije. Takođe, Srbija je baš uz pomoć te diplomatije dobila svoj "razvojni model" jer če dve fabrike imati pune ruke posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli: