U panici i roditelji i đaci

Ako ne dođe do veleobrta, svi đaci će se narednog ponedeljka vratiti u školske klupe. Kad se vrate imaju imaju malo vremena do raspusta.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

07:20

U panici i roditelji i đaci
Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Zbog toga su, piše beogradski list Blic, u podjednakoj panici i učenici i roditelji i nastavnici.

Nakon druge ture onlajn nastave (prva je bila u novembru i decembru), koja će za starije osnovce i srednjoškolce potrajati skoro mesec i po dana, te odgovaranja na daljinu ili povremenog svraćanja u škole, sledi ubrzano ocenjivanje i popravljanje ocena, odrađivanje svih zaostalih testova, a na sve to treba i savladati gradivo koje je preostalo.

Ne treba zaboraviti da đacima, praktično tek nakon što se vrate u školske klupe, sledi nova pauza, odnosno uskršnji raspust od 30. aprila do 9. maja. Dakle, biće po sistemu kreni-stani-kreni, piše dalje Blic.

Sedmaci i osmaci će biti u najvećem problemu ukoliko nisu u kontinuitetu učili gradivo, a maturante čeka i upis u srednje škole. Angažovanje privatnih nastavnika postalo je nešto što se podrazumeva, a sada će biti još češće.
Tanjug/AP Photo/Jessica Hill, File
Školski pedagog Nevena Kraguljac tvrdi da je epidemija koronavirusa nametnula novi način rada i učenja, što dodatno otežava školskoj deci i smatra da će biti problema prilikom ocenjivanja.

"Definitivno će biti problema jer su u pitanju adolescenti. Ima primera da su deca nedovoljno učila, što jedan broj učenika, prema nekim mojim saznanjima, dosta vremena provodi na internetu, ne samo u nastavi, nego igrajući se raznih igara, a ima ih i na društvenim mrežama. Dosta su neozbiljno shvatili nastavu. Govorim o jednoj povećoj grupi dece, dakle, ne mislim na sve, jer ima i one dece koja su sve vreme vredna, radna i ozbiljna i čiji su roditelji vršili kontrolu", objašnjava Kraguljac.

Ocenjivanje može biti problematično ne samo zato što su imali časove od po 30 umesto 45 minuta, pa prelazak na onlajn, a uz to nemaju svi uslove za dobar rad i učenje od kuće.

"Ne znam koliko je realno ocenjivanje, ali mogu da kažem da nemaju svi iste uslove za rad, nemaju svi 100 kvadrata da svako radi posebno. Zamislite da radite od kuće i da imate decu, peti i sedmi razred koji slušaju onlajn nastavu", objašnjava Nevenka Kraguljac.

Evidentno je, sudeći po komentarima roditelja i nastavnika, da su deca izgubila radne navike i odnos prema obrazovanju i da su im rupe u znanju - velike.

"Promena životnog ritma učenika i nedostatak kontakta s vršnjacima uticali su na pad motivacije kod velikog broja dece. Deca rade na brzinu, pred školu. Odlaganje obaveza dovodi do toga da kada se one nagomilaju, od njih se lako odustane. Takođe, skraćeni časovi menjaju koncept nastave i predavanja", objašnjava psiholog Branka Tišma.

Psiholog još navodi da roditelji, koliko mogu, deci treba da pomognu da izgrade novu strukturu vremena, jer ona to često ne mogu sama. Pritom, kaže, ni roditeljima nije lako, jer ili rade od kuće, pa i oni treba da se naviknu na novu organizaciju, ili dolaze sa posla s minimumom koncentracije da detetu objasne ono što mu nije jasno.

Nastavnica Jasmina Mićić Simeonovski kaže da dosta dece na platformi "Google Meet" isključi kamere i mikrofone, pa onda ne mogu da odgovaraju jer im kao ne radi kamera, ne radi mikrofon.

"Možemo da ih opominjemo, upisujemo minuse, ali su nam u principu ruke vezane. Svi mi gledamo da decu što pravednije ocenimo, da ih ne oštetimo. Naravno, ima dece sa divnim radnim navikama koja se sve vreme trude, ali nastava na daljinu nikako ne može biti zamena za neposredan rad nastavnika sa đacima", zaključuje Mićić Simeonovski.

Raspust pa duža školska godina

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong
Đaci će naredne tri nedelje biti u klupama, a onda im sleduje mini raspust za Uskrs i Prvi maj. Na odmoru će biti od petka, 30. aprila, do nedelje, 9. maja, a narednog dana ponovo bi trebalo da sednu u školske klupe.

Školska godina je zbog pomeranja zimskog raspusta produžena za nekoliko dana. Ona će se za osmake, umesto 4. juna, završiti četiri dana kasnije, dok će učenici od prvog do sedmog razreda u školu ići do 22. juna.

Za maturante gimnazija nastava se umesto 21. maja završava 25. maja, a za učenike trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 1. juna, umesto 28. maja. Za sve ostale srednjoškolce drugo polugodište se završava 22. juna. Mala matura biće održana 23, 24. i 25. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: