Posle decenija malverzacije i lošeg upravljanja zemljom - danas se bira novi predsednik

Peruanci biraju novog predsednika u atmosferi velike apatije posle decenija malverzacija, lošeg upravljanja zemljom i moguće slabe izlaznosti zbog pandemije.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2021.

16:38

Posle decenija malverzacije i lošeg upravljanja zemljom - danas se bira novi predsednik
EPA-EFE/TONI ALBIR

Birališta su otvorena u 7.00 po lokalnom vremenu, a biračima je na raspolaganju dvostruko više mesta za glasanje nego na prethodnim izborima jer vlasti pokušavaju da izbegnu širenje drugog talasa korona virusa koji je zahvatio zemlju, preneo je Rojters.

Nijedan od 18 predsedničkih kandidata nema više od 12 odsto glasova podrške, a najpopularniji izbor i dalje je apstinencija, pokazala su istraživanja uoči prvog kruga glasanja.

Najviše šansi da se nađu u drugom krugu izbora imaju dvojica kandidata sa suprotnih polova političkog spektra - Hernando de Soto, liberalni ekonomista, i radikalni levičarski profesor Pedro Kastiljo. Peruancima je rečeno da na biralištima nose maske i ponesu svoje hemijske olovke.

Iako je u Peruu glasanje obavezno po zakonu, postoji strahovanje da će mnogi odlučiti da plate kaznu od 25 dolara i ostati kod kuće. Birališta se zatvaraju u 19.00 po lokalnom vremenu, a oko 23.30 se očekuju prvi zvanični rezultati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: