"Srbija očekuje da bude data trimilionita vakcina"; Stiže još 100.000 Fajzerove vakcine

Sledeće sedmice očekujemo da u Srbiji bude data i trimilionita vakcina, kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za e-Upravu.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.04.2021.

18:39

EPA-EFE/ Andrej Cukic

Do sada se vakcinisalo 2.880.000 građana.

Jovanović za Tanjug navodi da je drugu dozu primilo 1.170.000 građana a da se od ukupnog broja vakcinisanih, preko portala e-Uprave ili kontakt centara prijavilio više od 1.700.000 građana.

"Skoro svi građani koji su se prijavili preko portala su i vakcinisani, a sledeće sedmice stiže nešto više od 100.000 doza Fajzerovih vakcina, kada ćemo na vakcinaciju pozvati one građane koji su se prijavili za ovu vakcinu", navodi Jovanović.

Za vakcinisanje u Srbiji se prijavilo i dosta stranaca, a Jovanović kaže da trenutno ima oko 53.000 stranaca koji nemaju prijavljeno boravište u Srbiji, a prijavili su se preko portala e-Uprave za dobijanje vakcine.

On navodi da se sada strani državljani ne vakcinišu, već samo naši građani i kada oni budu vakcinisani razmotriće se opcija vakcinisanja prijavljenih stranaca.

"Inače se najviše prijavljuju građani iz okolnih zemalja, pre svega Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ali ima ih i iz zemalja širom Evrope, Italije, Austrije i drugih država", kaže Mihailo Jovanović.

Dodaje da je vakcinacija u Srbiji besplatna, a to važi i za strance koji kod nas prime vakcinu.

Kada je reč o našim kovid pasošima, Jovanović objašnjava da je situacija sada takva da svi građani koji se vakcinišu dobijaju potvrdu o vakcinaciji.

"Dobijaju je u papirnoj formi, dobijaju je na imejl adresu koju ostavljaju prilikom vakcinacije, a na portalu e-Uprave smo napravili uslugu da mogu da zatraže da im ta potvrda stigne na adresu elektronskom poštom", navodi on.

Dodaje da se sada radi na tome da se napravi šira potvrda koja će sadržati podatke o vakcinaciji, ali i podatke o rezultatima pi-si-ar testa i drugih testova, kao što je antigenski.

"To će zapravo biti jedna velika elektronska propusnica. Neki je zovu i pasoš, i sa tom propusnicom će građani moći da putuju u druge zemlje", kaže Jovanović.

Očekuje da će elektronska propusnica biti napravljena do početka maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: