Vučić sleteo u Sarajevo i poručio: Lepo je da nas pomaze po glavi, ali ništa nisu dali FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije predao u Sarajevu 5.000 vakcina kompanije "AstraZeneka", koje Srbija donira BiH. Počelo obraćanje medijima. Pratite na B92.net i TV B92.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

07:28

Vučić sleteo u Sarajevo i poručio: Lepo je da nas pomaze po glavi, ali ništa nisu dali FOTO/VIDEO
Tanjug/Instagram buducnostsrbijeav

Na sarajevskom aerodromu Butmir, predsednika Srbije dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović. Nakon toga održan je sastanak s članovima predsedništva BiH, koji su dočekali Vučića.

Obraćajući se medijima na aerdromu, Vučić je izjavio da je Srbija obezbedila 10.000 doza Astrazeneka vakcina, a iz EU programa dobijaćemo i jedni i drugi najviše Astrazeneke vakcine.

"Na lekarima je u BiH da odluče kako će ih koristiti. Ja sam srećan ako ćemo da spasimo 5 ii 10 života", kazao je on.

Prema njegovim rečima, na sastanku s članovima predsedništva zamolio sam da napravimo veliki samti sa njiima u Beogradu, na velikom nivodu, da bude najveći samit koji smo ikada napravili, samit pomirenja i otvorenosti i da vidimo kako da u budućnosti otvorimo šire granice, da kamioni brže prolaze, da povećavamo plate i penzije.

"Došao sam da poručim da su ovo vakcine za Federaciju, koju god hoćete tražite, mi ćemo vam dostaviti. Naručili smo Modernu. Ne treba da se svađamo i opanjkavamo pred evropskim medijima, živimo jedni pored drugih i nikog bližeg nemamo. Danas, kada smo očekivali pomoć mnogo moćnijih, mi se oslanjamo jedni na druge. Mi u Srbiji ne možemo biti srećni ako nisu oni u Srajevu, Banjaluci, Bjeljini ili bilo kom drugom mestu u BiH", kazao je on.

"Lepo je što vam se dodvoravamo, da nas pomazite, a ni jednu vakcinu nismo dobili. Ali, pomoćiće prvi komšija i zato je ovo moj apel", rekao je on.
Tanjug/Instagram buducnostsrbijeav
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio se predsedniku Srbije na donaciji vakcina i najavio samit koji bi trebalo da se održi u Beograd, a koji bi, prema rečima Vučića, trebalo da bude najveći samit održan na našoim prostorima koji bi trebalo svima da olakša život.

Član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je da i ako samo jedna od ovih 5.000 vakcina, ili 10.000 o kojima se govorilo, spasi i jedan život nekom u BiH sve vredi. "Znam da će biti komentara. Još jednom hvala, pogotovo u okolnostima u kojima se BiH nalazi", rekao je Komšić i takođe podsetio da iz EU programa ni jedna vakcina nije stigla u EU.

Šefik Džaferović takođe se zahvalio Srbiji na donaciji vakcina. "Solidarnost, međusobno poštovanja, uvažavanje, rešavanje otvorenih pitanja, razgovora i dogovora, a gde ga nema međunarodnim pravom, su principi s kojima BiH želi da gradi odnose sa susedima", rekao je on.

Podsetio je da je i BiH pomogla kada je poslala lekare u Novi Pazar. "Konačno je vreme da relaksiramo ukupne odnose i to je bila tema naših razgovora. Brojna pitanja su otvorena, granice, imovina, ali moramo započeti dijalog", kazao je on i rekao da je zato podržao Vučićev predlog da se u beogradu održi veliki ekonomski forum Srbije i BiH.

"Ovo nije samo darivanje vakcina, ovo je nešto više, a o tome sam govorio. Ljudi odlaze iz BiH, ali i iz Srbije u bolje uređene siteme. Krajnje je vreme da intenziviramo saradnju. Dosta je više tenzija i jalovih rasprava", istakao je Džaferović.
Tanjug/Instagram buducnostsrbijeav

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli: