"Ne verujem da će Konte uspeti"

Bivši italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da ne veruje da premijer Đuzepe Konte ima dovoljnu podršku poslanika da zadrži vladu.

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2021.

10:30

Tanjug/AP Photo/Andrew Mediccini

Sednica parlamenta na kojoj će se glasati o poverenju Konteu zakazana je za sledeću nedelju.

"Ne verujem da Konte ima potreban broj poslanika za pobedu na glasanju", rekao je Renci za dnevni list "Stampa", prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li bi neko iz njegove stranke Italia Viva možda glasao u parlamentu za povernje Konteu, Renci je izjavio da „ne može biti toliko siguran u ovom trenutku“ i da treba "sačekati utorak kako bi videli kako će se sve to završiti".

Renci je u Italiji prouzrokovao novu političku krizu u sredu kada je saopštio da povlači iz vlade ministre iz svoje stranke, čime vladajuća koalicija ostaje bez potrebne većine u parlamentu.

Renci je svoj postupak obrazložio ounpseći lstu pritužbi na to kako je premijer Konte rešavao vanredne situacije u vezi sa korona virusom i ekonomijom.

Konte nije udovoljio zahtevima da u tim okolnostima podnese ostavku i želi da svoju borbu za opstanak prenese u parlament, a njegovi glavni koalicioni partneri podržavaju planove da se pokuša s pronalaženjem poslanika iz redova opozicije koji će podržati vladu.

U ponedeljak će se o poverenju vlade glasati u Domu poslanika, a nakon toga će se sledećeg dana glasati u gornjem domu, Senatu.

Da bi ostao na funkciji, Konte bi trebalo da pronađe oko 25 opozicionih poslanika u donjem domu parlamenta, koji broji 630 poslanika i oko 18 poslanika u Senatu sa 315 mesta, koji bi mu dali podršku,navodi agencija.

Ako Konte ne dobije potrebne glasove, italijanski predsednik Serđo Matarela razmatraće da li je moguće formirati novu vladu, a u suprotnom, on će raspustiti parlament i raspisati vanredne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: