"Svet se prvi put suočava sa ovakvom pretnjom od Drugog svetskog rata"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se svet prvi put od Drugog svetskog rata suočava sa zajedničkom pretnjom kakva je pandemija koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 03.12.2020.

20:24

EPA/SALVATORE DI NOLFI

On je kritikovao zemlje koje su ignorisale preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

"Prvi put od 1945. godine ceo svet je suočen sa zajedničkom pretnjom, bez obzira na nacionalnost ili veru. Društveni i ekonomski uticaj pandemije je ogroman i rastući", rekao je Gutereš na posebnom zasedanju Generalne skupštine UN o koronavirusu.

Iako će vakcina biti dostupna narednih nedelja i meseci, šef UN je naglasio da ona ne može da poništi štetu izazvanu pandemijom, koja će se osećati godinama, pa i decenijama.

On je naglasio da je SZO od početka pandemije pružila činjenične informacije i naučne smernice koje bi trebalo da budu osnova za koordinisan globalni odgovor.

Nažalost, konstatovao je on, mnoge ove preporuke nisu postovanje, prenosi AP.

"A u nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignorisanja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu", dodao je on.

Gutereš je rekao da u globalnoj krizi svi moraju da ispune očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinisane globalne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: