Ove godine bez tradicionalnog marša u Moskvi

Zbog virusa korona u Moskvi neće biti održan marš u čast parade koja je održana 7. novembra 1941. godine na Crvenom trgu.

Izvor: Sputnjik

Subota, 31.10.2020.

19:47

Ove godine bez tradicionalnog marša u Moskvi
Foto: Depositphotos/Free2014

Tradicija da se u novembru na Crvenom trgu ponavlja Vojna parada, održana na tom mestu daleke 1941. godine, stara je dvadesetak godina. Na početku su kaldrmom pored Kremlja marširali veterani koji su učestvovali u tom događaju, ali kako se njihov broj smanjivao, počela je da se uključuje omladina — studenti, kadeti, članovi raznih klubova i učenici vojnih škola.

U današnje vreme veterani, a malo ih je još u životu, sede na svečanim tribinama sa svojom decom i unucima, dok pored zidina Kremlja prolazi 16 hiljada vojnika iz zemalja ZND — Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana, kao i Srbije, Kine, Indije i Mongolije.

Kao i obično, napravljena je rekonstrukcija događaja koji se smatra prelomnim za oslobađanje Sovjetskog Saveza. Učesnici su odeveni u uniforme Crvene armije iz tog vremena, od kojih su neke autentične — pozajmljene od „Mosfiljma“.

Parada održana 7. novembra 1941. godine bila je prava vojna operacija. Fašistička vojska je tada bila na trideset kilometara od Moskve i pripremala se da zada konačan udarac. Nemci su već bili pripremili granit od koga su planirali da naprave spomenik Hitleru i postave ga na Crvenom trgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: