Naglo pao broj migranata koji traže azil u BiH

Broj migranata koji u BiH žele azil naglo je pao u ovoj godini, pokazuju podaci nadležnih službi.

Izvor: Tanjug

Subota, 31.10.2020.

11:11

Naglo pao broj migranata koji traže azil u BiH
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

"Služba za poslove sa strancima BiH od početka godine registrovala je 13.683 migranta koji su iskazali nameru podnošenja zahteva za azil, što je za 45 odsto manje nego u istom periodu prošle godine", saopšteno je iz ove službe.

Kako se u saopštenju koje prenose Nezavisne novine dodaje, u prošloj godini Služba je registrovala 25.076 migranata koji su iskazali nameru da zatraže azil.

Navodi se da kao rezultat kontinuiranog sprovođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima je u proteklih sedam dana zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla meru proterivanja za 13 stranih državljana sa zabranom ulaska i boravka u BiH.

U pitanju su državljani Avganistana, Pakistana i Iraka.

"Ti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mesto do udaljenja sa teritorije BiH", rekli su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Osim toga, u tih sedam dana Služba za poslove sa strancima je iz BiH udaljila 11 stranih državljana, među kojima su četiri državljana Turske, četiri državljana Albanije, dva državljana Avganistana i jedan državljanin Sirije.

"Stranim državljanima su prethodno izrečene mere proterivanja, te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa Srbijom, državljanin Sirije i državljani Avganistana su vraćeni u Srbiju, dok su državljani Albanije i Turske vraćeni u zemlje porekla", naveli su iz Službe, te dodali da u privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.377 migranata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: