Netanjahu: Pretnje mojoj porodici se ignorišu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas da se pretnje smrću njemu i njegovoj porodici ignorišu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2020.

18:08

Netanjahu: Pretnje mojoj porodici se ignorišu
EPA/Emil Salman / POOL

On je to rekao na posebnoj sednici parlamenta, Kneseta, povodom četvrt veka od ubistva premijera Jicaka Rabina.

"Dvadeset pet godina posle ubistva Rabina huška se na ubistvo premijera i njegove porodice i skoro niko ne kaže ništa", rekao je Netanjahu koji je pod stalnim pritiskom demonstranata da podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju.

On nije konkretno rekao kakve su to pretnje, dok izraelski mediji podsećaju da je policija istraživala preteće poruke na društvenim mrežama, ali da je nejasno da li ijednu od njih smatra uverljivom.

Pre četvrt veka Rabina je ubio religiozni ultranacionalista Jigal Amir koji se protivio njegovoj mirovnoj politici, a Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, u to vreme je bio optužen za stvaranje atmosfere mržnje koja je dovela do toga da Amir povuče obarač.

Netanjahu se danas branio, rekavši da mu je tada bila dužnost da izrazi protivljenje privremenom sporazumu Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), jer i dalje smatra da je "bila greška sklopiti mir s neprijateljem".

Poslanica levičarske partije Merec, Tamar Zandberg, koja je udaljena s današnje sednice jer dobacivala dok je Netanjahu govorio, izrazila je ogorčenje jer se on predstavlja kao žrtva na dan kada se žali za Rabinom.

Lider opozicije Jair Lapid rekao je da se od Rabinovog ubistva vratilo huškanje na nasilje i to od strane istih ljudi, dok je zaostavština Rabina bila poverenje, a njegovo liderstvo je bilo zasnovano na tome što je narod verovao njemu i u njega.

Netanjahu je danas rekao da političko nasilje moraju svi osuditi, posebno upozorivši na opasnost od neproverenog huškanja na društvenim mrežama i ocenivši da "pucnji ne mogu i neće zameniti glasačku kutiju".

"Ne sme se prihvatiti huškanje ni na jednoj strani, ni prema jednoj zajednici", ni protiv Jevreja, ni protiv Arapa, ni protiv lidera, rekao je premijer.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je danas zapalio sveću u znak sećanja na Rabina i izrazio žaljenje zbog podela u izraelskom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: