Tači Trampu poslao orden i pismo VIDEO

Kosovski predsednik Hašim Tači uputio je pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

16:55

Tači Trampu poslao orden i pismo VIDEO
EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Tači je napisao, između ostalog, da je Kosovo posvećeno postizanju sporazuma koji će rešiti sva pitanja i dovesti do međusobnog priznavanja između Kosova i Srbije, napominjući da je Kosovo na tom putu “blagosloveno što uživa nepokolebljivu podršku SAD”.

Ono što je sinoć prenela agencija Rojters, danas je i zvanično potvrdio kosovski predsednik.

Tači će iskazati najvišu čast Donaldu Trampu za njegovu ulogu u postizanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, tako što će američkog predsednika odlikovati “Ordenom slobode”.

“Osećam se privilegovano što ću kao predsednik Kosova, i u ime građana Kosova, odlikovati predsednika Sjedinjenih Američkih Država u znak zahvalnosti za njegov doprinos kosovskoj slobodi, za jačanje mira i stabilnosti u regionu. Predsedniče Tramp, pozivam Vas da posetite Kosovo, kako biste se i lično upoznali sa ljudima koji najviše vole Ameriku”, napisao je Tači na društvenoj mreži Fejsbuk.

Sa druge strane, Tači je u pismu koje je adresirano na Donalda Trampa precizirao da vašingtonski sporazum predstavlja “okončanje vekovnog sukoba srpskog i kosovskog naroda”.

“Posle decenija blokada i stagnacije u pregovorima, zahvaljujući vašem hrabrom vođstvu postigli smo ovaj istorijski sporazum. Građani Kosova biće večno zahvalni Sjedinjenim Američkim Državama - našem spasitelju koji je u našim najmračnijim danima stajao uz nas i što traje i danas. Uveravam Vas da će Kosovo ostati posvećeno trajnom miru i dugoročnom prosperitetu na zapadnom Balkanu”, navodi se u pismu.

Kako je Tači napisao, Kosovo je nepokolebljivo u posvećenosti za postizanje sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i koji će doneti međusobno priznanje između Kosova i Srbije.

“Jasnije je nego ikada pre, da se to može postići samo pod rukovodstvom Sjedinjenih Američkih Država. Vaša uloga je vitalna. Kosovo je zaista blagosloveno što ima vašu nepokolebljivu podršku u ispunjenju njegovih težnji”, kaže se u pismu.

U pismu se navodi i da će i Trampova dvojica pomoćnika, američki državni sekretar za bezbednost Robert O'Brajan i Ričard Grenel, američki izaslanik za dijalog, takođe biti odlikovani predsedničkom medaljom za zasluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: