Princ Karađorđević: Rešenje kosovskog problema nije ni u EU ni u SAD

Politički predstavnici i Srba i Albanaca moraju svoje ambicije i političku budućnost da ne stavljaju ispred opšteg interesa naroda kaže princ Filip Karađorđević

Izvor: Kosovo online

Petak, 18.09.2020.

12:10

Princ Karađorđević: Rešenje kosovskog problema nije ni u EU ni u SAD
EPA-EFE/ Andrej Cukic

On je ocenio da svaka inicijativa koja konačno u fokus stavlja temu ekonomskog i infrastrukturnog razvoja umesto konstantnih i besmislenih rasprava i svađa apsolutno je dobrodošla i neophodna.

Na pitanje kako gleda na sporazum u Vašingtonu, Karađorđević je rekao da "apsolutno podržava svaku inicijativu za dijalog i apsolutni fokus na ravnomerni ekonomski razvoj cele naše države".

"Mi se danas suočavamo s masovnim iseljavanjem naših građana, kako u centralnoj Srbiji, tako i u našim pokrajinama, i to se dešava gotovo isključivo iz ekonomskih razloga. Ukoliko se taj trend nastavi, mi ćemo vrlo brzo ostati bez najsposobnijeg i najproduktivnijeg dela stanovništva", napomenuo je on u intervjuu za Kosovo onlajn.

Govoreći o opštim interesima, Karađorđević je rekao da su to "opšti interesi su dostojanstven i miran život, stabilnost i sigurna budućnost naše dece".

"Kad kažem 'naše dece', mislim i na srpsku i na albansku decu", poručio je Filip Karađorđević.

Na pitanje šta vidi kao rešenje kosovskog problema, Karađorđević je rekao da nam u pronalasku tog rešenja niko ne može pomoći.

"Rešenje za probleme Srba i Albanaca ne nalazi se ni u SAD ni u EU. Nalazi se u nama samima. Srbima i Albancima niko neće pomoći ukoliko prvenstveno ne pomognemo sami sebi. Ne smemo biti površni i zaslepljeni neracionalnim sudovima, koji su i doveli do toga da se u prošlosti na obe strane dogode strašne i nedopustive stvari", kazao je on.

Kako je naveo, zbog "neracionalne i agresivne politike tadašnjih političkih predstavnika na obe strane mnogo je nedužnih žrtava stradalo i među Srbima i među Albancima".

"Duboko žalim za svim tim žrtvama i sve te žrtve ne smemo zaboraviti. Upravo zbog sećanja na sve njih, na one koji su nedužno stradali, na sve one koji se i dalje vode kao nestali, dužni smo da stavimo tačku na retoriku koja je dovela do njihovog stradanja i da ne dozvolimo da se to ikada više dogodi. Ukoliko se Srbi i Albanci međusobno dogovore i slože, sami će naći najprihvatljivije rešenje na korist svojih potomaka, a SAD, EU i ostali predstavnici međunarodne zajednice mogu biti samo dobar partner i prijatelj koji će se radovati međusobnom dogovoru Srba i Albanaca", zaključio je on.

Karađorđević je kazao da "srpski manastiri i crkve nikako ne mogu biti proglašeni albanskim nacionalnim dobrom".

"Oni to nisu upravo zato što su srpski i to zna čitav svet, a što je najvažnije, znamo i svi mi. Znaju to i naši prijatelji Albanci i siguran sam da i oni sami preziru takve postupke i pokušaje svojih pojedinih političkih predstavnika jer i sami znaju da to nema nikakvog utemeljenja u realnosti i služi samo u svrhu podizanja tenzije i podgrevanja bespotrebnih sukoba", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli: