Dodik: "Oluja" poslednja kockica u mozaiku zla VIDEO

Milorad Dodik izjavio je da je operacija "Oluja" bila "kockica u mozaiku zla koji je za cilj imao nestanak Srba i koji je sprovođen čitavog prošlog veka".

Izvor: Beta

Utorak, 04.08.2020.

21:26

Dodik:
FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Na centralnoj komemoraciji povodom 25. godišnjice progona Srba iz Hrvatske tokom operacije "Oluja", Dodik je rekao da je ta hrvatska akcija iz avgusta 1995. godine bila "završni čin hrvatskog etničkog čišćenja i genocida (nad Srbima) u 20. veku".

Dodao je da je "genocid nad Srbima zvanična politika hrvatske nezavisne države, sistemski sprovođena i dokazana u Oluji".

"Nikada, osim u socijalističkoj Jugoslaviji, Hrvati nisu krili da je Hrvatska bez Srba njihov san i cilj. O tome je govorio i (bivši predsednik Hrvatske Franjo) Tuđman, tražeći da se Srbi smanje na minimalnu manjinu kako ne bi više bili remetački faktor", naveo je Dodik.

On je kazao da je akcija "Oluja" deo procesa "koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine, kada su u Zagrebu organizovani progoni Srba".

"Taj plan je nastavljen 1909. godine i potom u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu dobio je ime i lice, ime NDH i lice kroz sve zločine koje su činile ustaše nad srpskim narodom", rekao je Dodik.

Naglasio je da je "Oluja" zločin nad Srbima izvršen "uz blagoslov velikih sila tog vremena s ciljem da Srbi budu proterani iz Hrvatske".

On je naveo da su "srpske žrtve zavetovale buduće generacije da ne smeju da dozvole da se takvo zlo opet ponovi bilo kom srpskom detetu" i da "Srbi više nikad ne smeju biti izbeglice".

"Naša osveta nije i neće biti smrt, naša osveta je veća od toga, naša osveta je život, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla. Naša osveta je i to što i danas postojimo i što naš narod ima svoju slobodu u svojoj Republici Srpskoj i svojoj jedinoj Srbiji", kazao je Dodik.

Dodik je ocenio da su se "prevarili oni koji su mislili da će Hravti ulaskom u EU sakriti tragove nečoveštva" i rekao da je "dovoljno da bilo ko iz Evrope uzme rezultate dva popisa i upita se kako je posle 10 godina nekoliko stotina hiljada Srba manje na prostoru Hrvatske".

"Kako neko može to da slavi? Kako neko može to da naziva Danom domovinske zahvalnosti? Kome se ta domovinska zahvalnost upućuje? Da li onima koji su nosili simbol na kojem je pisalo 'Za dom spremni'? Za šta im je ta domovinska zahvalnost? Za to što su zapalili 20.000 kuća, ubili 1.500 civila i proterali 250.000 naših ljudi? Ako im je to domovinska zahvalnost, to dovoljno govori i o tom danu i o toj zahvalnosti i o toj zemlji", rekao je Dodik.

On je kazao da su Srbi danas snažni "onoliko koliko je snažna Srbija koja se uzdiže i jača" i da će "Srbija i Republika Srpska večno postojati".

"Srbi su snažni onoliko koliko je snažna Srbija u koju su zagledani svi Srbi van nje, uvereni da samo moćna i snažna Srbija može da bude garancija naše slobode i našeg mira", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što, kako je rekao, "gradi upravo takvu Srbiju na koju su ponosni Srbi van Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: