Zatraženo hitno utvrđivanje - zašto je došlo do zamućenja Tare

Direktorka Direktorata za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori Ivana Vojinović saopštila je da su zatražili hitno utvrđivanje zašto je došlo do zamućenja Tare.

Izvor: RTCG

Ponedeljak, 03.08.2020.

16:32

Zatraženo hitno utvrđivanje - zašto je došlo do zamućenja Tare
Ilustracija: Deposit photos/vlad_star

Direktorka Direktorata za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) Ivana Vojinović saopštila je da su od Uprave za inspekcijske poslove zatražili da hitno uputi vodoprivredne i ekološke inspektore, kako bi se utvrdilo kako je došlo zamućenja Tare pre tri dana. Ona je demantovala sve informacije da Unesko stavlja Taru ili Nacionalni park Durmitor na tzv. crvenu izlaznu listu.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da očekuju izveštaj o aktivnostima sprovedenim na terenu.

Navodeći kako su slike sa Tare prošlog petka potresle građane Crne Gore, ali i regiona, Vojinovićeva je saopštila da su odmah po prijavi slučaja uputili pisani zahtev Upravi za inspekcijske poslove, zahtevajući da na teren hitno upute vodoprivrednu i ekološku inspekciju, kako bi se utvrdilo koje su aktivnosti dovele do zagađujućih supstanci.

Tražili su da se utvrdi koji je subjekat doveo do takvog stanja, te da li je do ekocida došlo usled kršenja zakona i standarda ili možda grubom nepažnjom.

"Mi danas očekujemo da dobijemo obaveštenje od Uprave za inspekcijske poslove. Mi jesmo tokom vikenda bili u telefonskom kontaktu sa inspektorima, ali dok ne dođemo do zvaničnog izveštaja inspektora ne bi bilo odgovorno da o tome govorimo", pojasnila je Vojinovićeva.

Najbitnije je, kako je pojasnila, da se preduzmu mere na otklanjanju zamućenja Tare.

Bilo koje lice koje je dovelo do tog zamućenja je u obavezi da, kad dođe do štete, odmah preduzme mere otklanjanja štete. To znači da se nivo kvaliteta vode mora vratiti na nivo pre nastanka štete", rekla je Vojinovićeva.

Istakla je, međutim, i da moramo biti svesni da svaki zahvat koji se dešava u prostoru nosi rizik stvaranja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Na pitanje postoji li bojazan da zbog ekocida Tara bude uvrštena na crvenu listu Uvneska, ona je rekla da imaju dobru komunikaciju sa njima.

"Mi nastojimo da implementiramo sve vrlo stroge preporuke za očuvanje Nacionalnog parka Durmitor", rekla je Vojinovićeva.

Tara sa Ðurðeviæa Tara mosta jutros i inaèe Naravno niko neæe odgovarati kao što ne odgovara ni za jedan EKOCID i UNIŠTAVANJE

Posted by Alexandar Dragicevic on Friday, July 31, 2020

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: