Vesli Klark: Specijalni sud ometa napredak Kosova

Vesli Klark,smatra da optužnice Specijalnog suda za zločine OVK ''ometaju napredak'' tzv. Kosova.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.08.2020.

23:16

Vesli Klark: Specijalni sud ometa napredak Kosova
Foto: Depositphotos,Yarr65

Bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO za vreme bombardovanja SRJ kaže i da nikada nisu prestali pokušaji postavljanja prepreka njegovom napretku.

"Predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tacija, nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Kosova," ocenio je Klark za RTK.

Klark kaže i ''''da nema pojma'''' da li su optužnice Specijalnog suda tačne ili nisu, ali dodaje da one predstavljaju nastavak aktivnosti koje su prilicno vidljive čak i 20 godina kasnije, prenela je prištinska ''''Gazeta ekspres''''.

Klark, koji je vodio NATO operaciju bombardovanja 1999. godine i koji je tokom posete Kosovu nazvao Tačija herojem, prisetio se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

"Taci je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i sa drugim liderima OVK", naveo je Klark, prenelo je Kosovo onlajn.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Taci, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovecnosti i ratnih zlocina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivicnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: