"Erdogan je okrenuo leđa međunarodnoj zajednici"

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas kaže da je "opasno" tretirati pretvaranje Aja Sofije u džamiju isključivo problemom grčko-turskih odnosa.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 12.07.2020.

16:00

Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Kako prenosi Sputnjik, on je ocenio da je to globalni problem i tiče se ukidanja pravila i nepoštovanja međunarodne zajednice.

Šef grčke diplomatije je dodao da odluka o tome da se Aja Sofija ponovo pretvori u džamiju predstavlja još jednu provokaciju prema Grčkoj i zemljama regiona.

Ne treba ignorisati činjenicu da Turska ne pokazuje ni najmanju volju za saradnjom u skladu s međunarodnim pravom, istakao je on.

"Erdogan sve radi smišljeno. On čak ukida tradicije sopstvene zemlje, okreće leđa međunarodnoj zajednici i njenim pravilima", ističe Dendijas.

U intervjuu za grčku TV Skaj on kaže da će šefovi diplomatija EU sutra razmatrati tursko pitanje i da će Grčka zatražiti da EU da spremi spisak najjačih mera protiv Turske u slučaju narušavanja suvereniteta Grčke.

Dendijas precizira da sankcije nemaju veze sa Aja Sofijom i da bi u vezi s tim pitanjem trebalo da postoji inicijativa UN, Unesko, a ne samo Grčke.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biče održana u petak, 24. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: