Pekara iz ruskog grada od sada proizvodi – dronove FOTO

Pekara u Tambovu uz peciva proizvodi i dronove za rusku vojsku.

Izvor: Jutarnji list/Antonija Handabaka

Petak, 31.03.2023.

15:29

Pekara iz ruskog grada od sada proizvodi – dronove FOTO
Ilustracija: EPA/SERGEI ILNITSKY / POOL

Ovu dosta bizarnu vest preneo je portal na ruskom Meduza, pozivajući se na informacije iz ruskih medija.

Prema pisanju Rosijskaje gazete, medija u vlasništvu ruske vlade, fabrike u gradu Tambovu još od početka rata u Ukrajini počele su da prilagođavaju svoja temeljna poslovanja i da prebacuju deo pogona na proizvodnju roba potrebnih ruskoj vojsci.

Čuvši da ruskim snagama nedostaju dronovi, jedna pekara u gradu između Moskve i Volgograda odlučila je da deo svojih pogona posveti bespilotnim letelicama.

"Vojska je od nas krajem godine zatražila da pošaljemo dronove - što više to bolje. Pokušali smo sami da ih dizajniramo, upotrebljavajući delove koje možete kupiti u bilo kojoj onlajn prodavnici. Napravili smo nekoliko primeraka i dovezli ih na front. Izgubili smo jednog, dobili vredne povratne informacije i, vrativši se kući, dovršili svoje nacrte i počeli masovno da ih proizvodimo. Troškove režemo gde god je moguće", rekao je za ruske novine Aleksander Rudik, zamenik direktora pekare.

A s obzirom na uspeh, preduzeće u budućnosti očekuje da će neke delove štampati pomoću 3D štampača, optimističan je Rudik.

Pekarini kvadrokopteri najjednostavnije su letelice tog tipa, a zovu ih beke. Mogu se upotrebljavati za nadzor. Ovih dana planiraju da prvu "jedinicu" od 16 komada pošalju na bojište. Ukupni kapacitet za njihovu proizvodnju je do 200 komada mesečno. Koštaju od 25.000 do 50.000 rubalja po komadu, što je između 230 i 500 evra.

Pročitajte više:

Rusija odlučila: Odlazite? E pa, sad za to morate "dobrovoljno" da platite

Rusija otvara vazdušni saobraćaj sa nizom zemalja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: