Rok je 10. maj: Putin ima velike planove za Arktik

Ruski predsednik Vladimir Putin je arktičko područje, na severu Rusije, postavio na vrh svojih strateških zadataka.

Izvor: Al Jazeera

Nedelja, 16.01.2022.

09:24

Rok je 10. maj: Putin ima velike planove za Arktik
Foto: Depositphotos/tsuguliev

On je naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i u vađenje ruda u tom regionu.

Putin je zadužio vladu da iznese predloge o izgradnji železničke pruge koja će voditi do obale Barencovog mora, na severozapadu zemlje, dok zvanična Moskva nastoji da razvije Arktik, prenosi Hina.

Ruski predsednik je zatražio od premijera Mihaila Mišustina da “iznese predloge za izgradnju železničke veze do Barencovog mora", rekao je Kremlj. Rok za podnošenje predloga je 10. maj.

Ruski proboj na Arktik

Pruga bi se završavala u bazi Indigi, u arktičkoj oblasti Nenecu, gde Rusija u narednom periodu planira da izgradi luku koja će biti otvorena čitave godine, prenosi Al Džazira.

Godine 2018. Finska i Norveška su objavile da zajednički planiraju izgradnju arktičke železničke pruge koja bi išla od severa Finske do obale Barencovog mora.

Razvoj severnog morskog puta tesno je vezan uz ruski proboj na Arktik i zvanična Moskva je zato velike svote uložila u flotu ledolomaca i tankera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: