Gigant od kog strahuje ceo svet saopštio lošu vest

Kineski porsnuli "mamut" Evergrande saopštio je da je sporazum o prodaji 50,1% udela u njegovoj jedinici za imovinske usluge pao.

Izvor: B92.net

Sreda, 20.10.2021.

16:09

Gigant od kog strahuje ceo svet saopštio lošu vest
Ilustracija: Profimedia

To je zadalo udarac nadama ovog džina da će izbeći mogući bankrot.

Da je prošao, dogovor sa Hopson Developmentom o prodaji polovine "Evergrande Property Services-a" vredeo bi više od 2 milijarde dolara, saopštili su iz Evergrandea.

Strane su u odvojenim podnescima o razmeni izjavile da ne mogu da se usaglase o uslovima dogovora, prenosi Rojters.

Evergrande, koji je bio na rubu kolapsa sa više od 300 milijardi dolara duga, pregovarao je o prodaji udela u "Evergrande Property Services-u" slabijem rivalu Hopson Development Holdingsu za oko 2,6 milijardi dolara, izvori su ranije rekli Rojtersu.

Podsetimo, Evergrande je 4. oktobra zatražio obustavu trgovanja na berzi povodom najavljene ogromne transakcije, a iz kompanije za upravljanje imovinom su najavili i "moguću prodaju svih akcije kompanije", ali sada se očekuje da će se trgovanje akcijama nastaviti već sutra.

Tržište pred propašću: Nekretnine za 90 miliona ljudi – prazne

Kako je ranije pisano, kompanija Hopson stoji dobro u poređenju sa drugim građevinskim firmama, jer raspolaže većom aktivom od obaveza, poboljšala je profit u prvoj polovini godine i isplaćuje dividende. Akcije Hopsona, čija je tržišna vrednost 7,8 milijardi američkih dolara, porasle su od početka godine 40 odsto, a agencija Fič joj je je u junu ocenila kreditni rejting na nivou B+.

Evergrandeova jedinica za upravljanje imovinom takođe je bila profitabilna u prvoj polovini 2021. godine, uz rast prihoda u odnosu na godinu dana ranije.

Ipak, s finansijskim obavezama koje odgovaraju iznosu od 2,0 posto kineskog bruto domaćeg proizvoda, Evergrande je izazvao zabrinutost da bi njegove problemi mogli da se prošire na finansijski sistem što bi se odrazilo na tržišta širom sveta.

Akcije Evergrandea su u dosadašnjem delu godine pale za 80 posto, a potkopana je i vrednost njegovim obveznica. Akcije u njegovoj jedinici za usluge upravljanja imovinom su potonule za 43 odsto, zbog problema grupe da plati dugove svojim brojnim zajmodavcima i dobavljačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: