Može li jedna razglednica da košta 15.000 dolara?

Očekuje se da će novi vlasnik morati da izdvoji više od 15.000 dolara.

Izvor: RTS

Utorak, 13.04.2021.

10:13

Može li jedna razglednica da košta 15.000 dolara?
Ilustracija: Gena Melendrez/Shutterstock

Naime, razglednica koju je, samo nekoliko nedelja pre nego što je Titanik nestao u dubinama severnog Atlantika, napisao stariji radio-operater prodaje se na aukciji.

Fotografija čuvenog prekookeanskog broda krasi prednju stranu razglednice, a na poleđini se nalaze reči koje je napisao Džek Filips svojoj sestri Elsi Filips, u martu 1912. godine, dok je čekao rezultate testova prve prave plovidbe broda, navodi se u opisu aukcijske kuće iz Bostona "RR Auction".

"Veoma zauzet radio do kasno. Nadam se da ćemo krenuti u ponedeljak i stići u sredu posle podne u Soton. Nadam se da ste dobro. Čuo sam se sa Etel juče“, napisao je Filips i potpisao se sa "Voli vas Džek", piše Indipendent, prenosi RTS.

Razglednica ima pečat Belfasta, grada u kojem je sagrađen Titanik.

Soton koji Filips pominje je skraćeni naziv za Sauthempton, engleski lučki grad iz kojeg je na svoje prvo i jedino putovanje krenuo Titanik.

Stariji radio-operater napunio je 25 godina tokom plovidbe, navodi aukcijska kuća, a na svom radnom mestu ostao je i nakon što je Titanik udario u santu leda kako bi se obratio za pomoć drugim brodovima dok voda nije počela da mu zapljuskuje noge.

Brod je napustio kada mu je kapetan rekao da je obavio svoju dužnost, ali kako se navodi u njegovoj biografiji u Britanskom nacionalnom arhivu, preminuo je u hladnoj vodi severnog Atlantika.

Razglednicu prodaje imanje Vere i Džona Gilespija, dugogodišnjih članova društva "Titanik" sa sedištem u Masačusetsu, rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik aukcijske kuće "RR Auction".

Očekuje se da razglednica na licitaciji dostigne cenu od 15.000 dolara. Aukcija je počela 26. marta i završava se, kako je najavljeno - danas, 14. aprila, dan uoči godišnjice tragedije.

"Džek Filips je tokom karijere poslao sestri stotine razglednica, često opisujući brod na kojem je u to vreme služio. Tek nekoliko razglednica bilo je o Titaniku", istakao je Livingston.

Iako je od kobnog 15. aprila 1912. godine, kada je Titanik potonuo, prošlo više od čitavog veka, suveniri sa broda i dalje su izuzetno popularni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: