Dodatni porez za milijardere? Bezos bi morao da plati 5,4 milijarde - Mask 5,2 milijarde $

Američka senatorka Elizabet Voren predložila je u ponedeljak uvođenje posebnog porezu za vrlo bogata domaćinstva i pojedince u SAD.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.03.2021.

13:23

Dodatni porez za milijardere? Bezos bi morao da plati 5,4 milijarde - Mask 5,2 milijarde $
Foto: Epa, Victoria Bonn Meuser

A prema računici agencije Blumberg, po tom osnovu bi se samo od vodećih 100 američkih milijardera u državnu kasu slilo više od 78 milijardi dolara.

Nacrtom zakona, popularno nazvanim Poreski zakon za ultramilionere, Vorenova je nastavila napore na realizaciji ideje koja je bila centralno obeležje njene predsedničke kampanje 2020.

Tim predlogom se predviđa godišnji porez od 2 odsto za domaćinstva i pojedince čije neto bogatstvo iznosi između 50 miliona i jedne milijarde dolara, te porez od tri procenta na neto vrednost iznad jedne milijarde dolara.

Štaviše, poreska stopa na neto bogatstvo veće od milijardu dolara povećala bi se na šest procenata ako bude usvojen program "Zdravstvena zaštita za sve" (Medicare for All).

Blumberg ocenjuje da predlog Vorenove nema šanse da prođe u "tesno" podeljenom Kongresu.

Prema analizi njujorške agencije, vlasnik Amazona i najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos suočio bi se sa dodatnom poreskom obavezom u iznosu od najmanje 5,4 milijarde dolara 2021. godine ukoliko bi takav zakon bio usvojen, dok bi vlasnik Tesle Ilon Mask platio 5,2 milijarde dolara.

Ovaj porez koštao bi Bila Gejtsa dodatne četiri milijarde dolara, a Mark Zakerberg bi platio više od 2,9 milijardi dolara, dodaje se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: