Rusi predstavili jedinstveni motor za brodove: Kažu - najefikasnija konstrukcija na svetu VIDEO

Rusija je predstavila jedinstveni dizel-motor u obliku sedmokrake zvezde koji je proizvela fabrika "Zvezda".

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 17.01.2021.

16:30

Rusi predstavili jedinstveni motor za brodove: Kažu - najefikasnija konstrukcija na svetu VIDEO
Ilustracija: Depositphotos, Iurii

Prema rečima direktora za razvoj fabrike Aleksandra Zinovjeva, sedmokraka konstrukcija je najefikasnija na svetu, odnos snage motora i njegove mase veći su nego kod bilo kog drugog najnaprednijeg stranog dizel-motora.

"Prema odnosu snage i mase, ovo je najefikasnija konstrukcija za klipni motor. Mislim da će teško biti moguće izvući više iz klipnog motora", rekao je on.

Istovremeno, zaposleni u fabrici pokazali su postupak provere ovog motora. Započinjući rotaciju na jednoj strani motora, radnik aktivira svih 56 klipova, omogućavajući tako da proveri njegov rad. Zinovjev je objasnio zašto se sprovodi ovo testiranje, prenosi Sputnjik.
"Neophodno je proveriti curenje ulja u svim položajima radilice i proveriti da li je ono dospelo u svaku podmazanu tačku", objasnio je on.

Dizel-motor sa sedmokrakom konstrukcijom prvi je proizveo sovjetski konstruktor Aleksandar Jakovljev za avijaciju, ali je sada prilagođen za rad u moru.

Kako ističe televizija "Zvezda", ovaj motor razvija osam hiljada konjskih snaga, sastoji se od sedam krakova od kojih svaki ima po osam cilindara. On je svetski rekorder među potrošačima dizel-goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli: