Trampov promašaj?

SAD su zbog trgovinskog rata koji je Donald Tramp započeo sa Kinom izgubile 245.000 radnih mesta.

Izvor: SEEbiz

Subota, 16.01.2021.

14:07

Trampov promašaj?
Foto: EPA/SHAWN THEW

Postepeno obostrano smanjivanje carina podstaklo bi rast i delimično nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.

Studiju je naručilo Američko-kinesko poslovno veće (USCBC), udruženje velikih američkih kompanija koje posluju u Kini, a izradio ju je Oksford ekonomiks.

Obostrano postupno smanjivanje carina rezultovalo bi otvaranjem 145.000 radnih mesta u SAD do 2025. godine, utvrdili su autori.

"Scenario eskalacije" pretpostavlja pak kidanje veza između dve vodeće svetske ekonomije, uz procenu da bi se u tom slučaju američki BDP mogao smanjiti za 1.600 milijardi dolara u sledećih pet godina, broj radnih mesta u 2022. za 732.000, te za 320.000 do 2025.

Studija je objavljena samo nekoliko dana pre nego što će u Belu kuću ući novoizabrani predsednik Džo Bajden i započeti veliku analizu američke trgovinske politike, uključujući konsultacije sa saveznicima o Trampovim kaznenim carinama, napominje Rojters.

Bajden je rekao da ih u dogledno vreme ne planira menjati, ali da će sarađivati sa saveznicima kako bi pritisnuo Kinu da promeni trgovinsku politiku, prenosi SEEbiz.

Predsednik USCBC-a Kreg Alen podupirao je Trampova nastojanja da promeni kinesku politiku u pitanjima trgovine i prenosa tehnologije, a sada ističe da je važno da udruženje artikuliše moguće posledice političkih odluka o američko-kineskim odnosima.

"U slučaju carina, vrlo je važno da razumemo puni ekonomski trošak takvih odluka", rekao je Alen na konferenciji za novinare.

Studija procenjuje da američki izvoz u Kinu podupire 1,2 miliona radnih mesta u SAD i da kineske multinacionalne kompanije direktno zapošljavaju 197.000 Amerikanaca. Američke kompanije su u 2019. u Kinu uložile 105 milijardi dolara, navodi se.

"Budući da će Kina u idućoj deceniji biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svetski uspjeh američkih kompanija", zaključak je studije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Podeli: