Prvi put u istoriji: U finalu trke za novog lidera WTO tri žene

Tri žene, od kojih su dve iz Afrike, napredovale su u drugi krug izbora za sledećeg generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

14:35

Prvi put u istoriji: U finalu trke za novog lidera WTO tri žene
Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Prethodno je broj kandidata smanjen sa osam na pet, saopštila je organizacija sa sedištem u Ženevi.

Svetska trgovinska organizacija u potrazi je za novim generalnim direktorom koji će zameniti Brazilca Roberta Azeveda, koji je odstupio sa ovog mesta krajem avgusta, godinu ranije nego što je planirano.

Trgovinsko telo koje postoji 25 godina nikada nije na čelu imalo ženu niti osobu koja je iz Afrike.

Petorku koja ide u sledeću rundu čine kenijska ministarka Amina Mohamed, bivša ministarka finansija Nigerije Ngozi Okondžo-Iveala, bivša južnokorejska ministarka trgovine Jo Mjung-He, Muhamed Al-Tuvaidžri iz Saudijske Arabije, i bivši britanski ministar Lijam Foks, piše Rojters.

Ovo potvrđuje jučerašnje navode Rojtersa da su Hesus Seade iz Meksika, Hamid Mamduh iz Egipta i Tudor Uljanovski iz Moldavije eliminisani.

Azevedov naslednik ili naslednica suočiće se sa velikim izazovima, budući da globalne tenzije i protekcionizam rastu tokom usporavanja izazvanog kovidom 19, najočiglednije između Pekinga i američke administracije Donalda Trampa i pritiska da se pokrenu reforme.

Druga runda, u kojoj će 164 člana Svetske trgovinske organizacije izraziti svoje preferencije, trajaće od 24. septembra do 6. oktobra i tada će broj kandidata biti smanjen na dva. Svetska trgovinska organizacija rekla je da želi da izabere pobednika početkom novembra.

Trgovinski stručnjaci i bivši zvaničnici Svetske trgovinske organizacije smatraju da bi predsednički izbori u Americi, zakazani za 3. novembar, mogli da produže proces, iako bi to značilo da rok koji je zadala Svetska trgovinska organizacija bude probijen.

Međutim, Svetska trgovinska organizacija rekla je da je proces do sada tekao dobro i da su u tome učestvovali svi članovi.

"Cilj je da se ovaj proces bude završen dva meseca od početka - počeo je 7. septembra, tako da bi trebalo da bude gotov oko 7. novembra. Do sada je teklo sve dobro", rekao je portparol Svetske trgovinske organizacije Kit Rokvel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: