Zastareli sistemi najveći problem oružanih snaga: Za 17 radara izdvojili 155 miliona evra

Novi i revidirani uslovi Ministarstva odbrane Slovačke za hitnu nabavku 17 novih 3D radara za potrebe oružanih snaga zvanično su predstavljeni 24. jula.

Izvor: TangoSix, Igor Božinovski

Sreda, 12.08.2020.

10:58

Zastareli sistemi najveći problem oružanih snaga: Za 17 radara izdvojili 155 miliona evra
Foto: Depositphotos/Makhnach

Zahtev za vladin predlog za obezbeđivanje složene ponude za nabavku 6 radara srednjeg dometa, 5 radara malog dometa i 6 radara veoma malog dometa predao je predstavnicima vlada Francuske, Holandije, Izraela, Mađarske, Poljske, Španije, Italije, Turske, SAD i UK državni sekretar za odbranu Marijan Majer.

Taj predlog bi slovačkoj odbrambenoj industriji na kraju trebalo da omogući učešće u procesu proizvodnje, isporuke i opravke novih radara, piše portal Tangosiks.

"Radari su najveći problem slovačkih oružanih snaga. Radni vek većine naših radarskih sistema je istekao, za neke od njih već duže vreme“, objasnio je ministar odbrane Jaroslav Nađ, napomenuvši da je Ministarstvo odbrane pokrenulo proces nabavke sa ciljem da se obezbedi maksimalna transparentnost čitavog međunarodnog “government-to-government“ nadmetanja.

Cilj nabavke je zamena radarskih sredstava Ratnog vazduhoplovstva oružanih snaga Republike Slovačke kako bi taj vid vojske bio sposoban da obezbedi neprekidan nadzor, kontrolu vazdušnog saobraćaja i stalnu sliku situacije u vazduhu iznad Slovačke u okviru integrisanog sistema vazduhoplovne i raketne odbrane NATO.

Nabavka čija su procenjena budžetska sredstva 155 miliona evra sa PDV-om, trebala di da do 2025. godine modernizuje radarsku mrežu oružanih snaga Slovačke. Naime, od 15 radara koji se koriste, na 13 je već istekao radni vek koji je propisao njihov proizvođač dok bi dva radara ST-68MSK trebala da dostignu kraj radnog veka 2021.

U sličnoj nabavci overenoj u decembru 2019. godine, Izrael i Češka potpisale su 125 miliona dolara vredan međuvladin ugovor za opremanje evropske države sa 8 naprednih visokopreciznih mobilnih radara srednjeg do velikog dometa ELM-2084 koje proizvodi podružnica kompanije Israel Aerospace Industries firma Elta Systems, koji mogu otkriti različite vrste ciljeva, uključujući bespilotne letelice. Sporazum o tehnologiji koja se koristi za izraelske sisteme PVO Iron Dome i David’s Sling kao i raketni sistem Barak uključuje češke kompanije, čiji će rad činiti oko 30 procenata vrednosti ugovora.

Istražujući češko rešenje, Ministarstvo odbrane Slovačke je već iskazalo interesovanje za višenamenski AESA 3D radar ELM-2084 koji radi u S-opsegu sposobnog da istovremeno otkrije do 1100 različitih ciljeva na makismalnom dometu od 470 km u zadacima vazdušne odbrane i 100 km u otkrivanju pozicija neprijateljske artiljerije. Slovacima je takođe bio zanilmljiv i umanjeni mini ELM-2084 sa manjom veličinom antene i kraćim dometom od 150 km u otkrivanju ciljeva u vazduhu.

Za zadatke otkrivanja ciljeva na veoma malim daljinama, Slovačka je bacila oko na mobilni, laki taktički radar ELM-2026B sa elektronskim skeniranjem, instrumentalne daljine otkrivanja od 25 km i daljine otkrivanja borbenog aviona od 15 km.

Slovačka očekuje da će vlade kojima je predat Zahtev za predlog, predstaviti svoje ponude najkasnije do 30. septembra podnošenjem posebne ponude za svaku vrstu potrebnog radara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: