Stranci prečešljali ekonomske uspehe Srbije i zaključili - sve je do "multivektorske" politike

Strani portal pisao je o iznenađujućem uspehu srpske "multivektorske" spoljne politike.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

11:22

Stranci prečešljali ekonomske uspehe Srbije i zaključili - sve je do
Foto: Depositphotos, boggy22

Ona se pokazala izuzetno uspešnom tokom borbe sa pandemijom, ali i privlačenja novih investitora i realizovanja velikih infrastrukturnih projekata, navodi se u tekstu Čajna obzervera (chinaobservers.eu)

Autor teksta Vladimir Šopov podseća da je "diplomatija vakcina" napredovala i ne svodi se samo na prodaju i distribuciju, već da trenutno ulazi u novu fazu - proizvodnje. I "Sinofarmove" vakcine i "sputnjika" će biti proizvođeni u Srbiji, nakon čega će verovatno doći i do izvoza vakcina u Evropske zemlje.

"Iz ove perspektive, saradnja će sada dovesti do stvaranja opipljivog javnog dobra koje prevazilazi puku simboliku i ad hok pošiljke pomoći. 'Multi-vektorska' diplomatija nije samo spoljnopolitički pristup, već sazreva u razvojni model. U ovom modelu, geopolitička zaštita i ekvidistanca dovode do dugoročnih, opipljivih i strukturnih koristi. Do sada, 2021. pruža dodatne dokaze o takvom pomaku, jer investitori iz svih delova sveta nastavljaju da planiraju i sprovode projekte u zemlji", ističe Šopov.

U tekstu nabraja i najveće strane investicije u našoj zemlji, počevši od kineskog "Ziđina" i putne i železničke infrastrukture, preko francuskog "Alstoma" i "Ežisa" koji će graditi beogradski metro, zatim japanskih "Nideka" i "Tojo tajersa", kao i ruskih investicija u Turski tok i energetsku infrastrukturu Srbije.

Ni zapadni akteri ne sede skrštenih ruku, dodaje se. Pre samo nekoliko nedelja, nemačka firma za auto-delove "Kontinental" otvorila je svoju fabriku u Novom Sadu, investicija je vredna oko 140 miliona evra. Njihovo prisustvo temelji se na istraživačko-razvojnoj jedinici osnovanoj 2018. godine, koja zapošljava oko 600 ljudi. Kompanija je takođe izjavila da namerava da izgradi još jednu fabriku u Kaću na severu Srbije.

Autor potom ističe značaj litijumskih nalazišta u Srbiji, što može pretvoriti našu zemlju u glavnog proizvođača baterija za električne automobile, i podseća na dolazak Američke razvojne finansijske korporacije, koja se obavezala da će pomagati u razvoju naše zemlje.

"Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija ponovila je svoje namere da nastavi sa aktivnostima, uglavnom usredsređenim na infrastrukturu i obnovljive izvore energije, čime je otvorila put za dalja ulaganja. Ono što je najvažnije, srpska vlada je potvrdila svoje planove za privatizaciju još 20 državnih preduzeća u transportnom, rudarskom, inženjerskom i građevinskom sektoru koje će sigurno privući dalje strane investicije. Ove godine započinje izgradnja "Autoputa mira" između Niša i Prištine na Kosovu, uz finansiranje u iznosu od 220 miliona evra, koje su u potpunosti obezbedile institucije EU", dodaje se.

Šopov piše da je duže vreme "srpski 'multivektorski' pristup diplomatiji bio odbacivan kao relikt jugoslovenske spoljne politike, i da je neodrživ i neizvodljiv". Ipak, sada se čini da je Srbija u stanju da transformiše spoljnopolitički koncept u širi razvojni model u vreme brojnih globalnih problema.

"Najmanje tri dinamike su primetne u ovoj tranziciji. Prvo, Srbija je sve više sposobna da privuče ekonomske investicije od šireg kruga aktera, koristeći svoj prijateljski politički pristup i regionalnu snagu. Drugo, napredak u proizvodnji vakcina i grinfild investicije označavaju prelazak na opipljiva javna dobra i koriste široj javnosti, prevazilazeći dogovore između vlada koje se često smatraju nebitnim za građane zemlje. Treće, ova instrumentalizacija multipolarnosti omogućava zemlji da pojača svoju regionalnu ulogu dok se bavi sopstvenom 'diplomatijom vakcina' i ekonomskom ekspanzijom", piše.

Ističe se i da rastuća polarizacija sveta može otežati ovakvu politiku naše zemlje, ali da "multivektorska" diplomatija verovatno neće skoro pasti u zaborav, već može postati još privlačnija za druge države u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli: