Prodavnice - samo za nasušne potrebe?

Imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da smo daleko od nečega što bismo mogli nazvati krajem pandemije koronavirusa.

Izvor: RTV

Četvrtak, 25.02.2021.

11:05

Prodavnice - samo za nasušne potrebe?
Foto: TV Prva/arhiva

"Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završavanjem epidemije", izjavio je on.

On je naglasio da je imunitet nešto što će doći i vakcinacija ne sme da bude motiv za opuštanje.

"Masovna vakcinacija je fenomen koji će pomoći da bude manje zaraženja i da bude što manje žrtava, uslovi za pogoršanje postoje, treba da se preispituju i mere koje su na snazi treba da se dosledno sprovedu, i rigorozno i dosledno", istakao je dr Janković.

Kako je naveo, došli smo u određenu tačku da bi sutra bila odluka doneta o neophodnom pooštrenju mera.

"Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem", rekao je on.

"Požar se lakše gasi dok je mali. Želimo da delujemo preventivno i potrebno je delovati proaktivno", poručio je dr Janković.

"Trudimo se, činimo se sve što je u moći Kriznog štaba da se ostvari razumevanje oko opšteg dobra. Drugo je zakonski aspekt, a ako su neke mere dobile izvršnu snagu, onda postoje organi koji se brinu o njihovom staranju", naveo je on.

"Suština prevencije ostala je ista. Virus može da mutira, nije najbitnije koji je podtip virusa. Vakcina deluje na sve, potrebno je sprečiti zaražavanje, smanjiti rizik prenošenja virusa sa osobe na osobu, smanjiti sva okupljanja koja nisu nasušno potrebna“, istakao je dr Janković dodavši da što se manje ljudi zarazi, to će manje biti i onih sa težom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli: