Mali potpisao ugovor za gradnju prve deonice auto-puta Niš - Merdare VIDEO

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas Ugovor o kreditu za projekat izgradnje auto-puta Niš – Merdare.

Izvor: B92

Sreda, 25.11.2020.

13:36

Default images

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu za projekat izgradnje autoputa Nis - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

"Danas smo potpisali dva važna sporazuma. Oni su korak bliže ka realizaciji izgradnje auto-puta mira od Niša ka Merdarama i Prištini. Jedan se odnosi na implentaciju, drugi na završetak celokupne strukture finansiranja projekta. Ukupna vrednost projekta je 225 miliona evra", rekao je Mali nakon potpisivanja.

"Početak radova očekujemo sredinom naredne godine", dodao je Mali.

"Projekat je deo Vašingtonskog sporazuma i izgradnja puta će doprineti regionalnom razvoju. S druge strane, ovaj projekat nam se uklapa u plan Srbija 2025", rekao je ministar finansija.

"Želim da zahvalim EBRD-u. Ovim današnjim sporazumom obezbedili smo preostalih 85 miliona, od Evropske investione banke obezbedili smo 100 miliona evra i donacijom Evropske unije preostalih 40,6 miliona", rekao je Mali.

Ukupna vrednost projekta je 225 miliona evra, rekao je Mali.

"U 2021. godini imaćemo rekordni budžet za kapitalne investicije – preko 330 milijardi dinara, odnosno 5,5 odsto našeg BDP-a. Nikada više novca ide u kapitalne investicije. U proteklih pet godina izgradili smo preko 350 kilometara novih auto-puteva, a, evo naredne godine krećemo sa izgradnjom još jednog. Želim da zahvalim svima koji su učestvovali u pripremi ovih dokumenata", naveo je ministar finansija.

Drugi ugovor za implementaciju projekta potpisali su ministar građevine Tomislav Momirović, direkor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Žužana Hargitai iz EBRD-a.

Momirović je rekao da se početak radova očekuje početkom sledeće građevinske sezone. Deonica će imati šest tunela i 16 mostova i vijadukta, rekao je on. Tender će biti raspisan do kraja godine, rekao je Momirović.

"Prvi tender biće objavljen već u decembru", rekla je Žužana Hargitai.

Deo tzv. auto-puta mira kroz Srbiju, Niš - Merdare, biće duga 77 kilometara. Koridor 10 i novi autoput će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi. Dužina budućeg auto-puta Niš - Drač je 383 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Dobrodošli!

B92.tv – sve na dohvat ruke

Otkrijte svet televizije koja prati korak sa vremenom - predstavljamo vam potpuno redizajnirani portal B92.tv.

0:00

12.3.2024.

7 d

Podeli: