Da li će Bajina Bašta zatvoriti prodavnice nedeljom? Predlog podržali i pekari

O zabrani rada nedeljom za trgovce u Srbiji se raspravljalo i ranije, ali bez uspeha i bez naznaka da bi to u skorijoj budućnosti moglo da postane realnost.

Izvor: B92

Subota, 31.10.2020.

14:16

Da li će Bajina Bašta zatvoriti prodavnice nedeljom? Predlog podržali i pekari
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Inicijativa privrednika Bajine Bašte da se nedelja na teritoriji te opštine predvidi kao neradan dan izazvala je pažnju javnosti. U toj opštini nedavno je održana i usmena javna rasprava o izmenama Odluke o radnom vremenu na teritoriji Bajine Bašte, a koja predviđa da trgovine ne rade nedeljom,osim u turističkoj sezoni u mesecima jun,jul i avgustu.

Javnoj raspravi prisustvovao je veliki broj privrednika, kao i zainteresovani građani. Svi prisutni su jednoglasni bili da treba usvojiti predložene izmene kojima bi nedelja bila neradna. Pored toga svi pekari sa teritorije opštine Bajina Bašta su se složili da i pekare uđu u predlog i da ni one ne rade nedeljom, piše Drina info.

Tokom javne rasprave Mirko Radivojević je obrazložio predlog privrednika iz Bajine Bašte i naveo da je potrebno da se donese opštinska odluka da ne bi niko nedeljom radio i da je 98 odsto privrednika za ovo rešenje. On je naveo i da je ovo prvi slučaj da su privrednici inicijatori da nedelja bude neradna što je uglavnom na drugim mestima kao inicijativa dolazilo od sindikata i radnika.

O neradnoj nedelji na teritoriji Srbije se raspravljalo i ranije, ali bez većeg uspeha.

O tome se početkom godine oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da "ne razume ideju zabrane rada nedeljom".

Na javnoj raspravi u Bajinoj Bašti čule su se i reči zaposlenih u trgovinama koji su između ostalog naveli i da je nedelja pored odomora dan i kada mogu da prisustvuju liturgijama i ispune i svoje duhovne potrebe.

Iz Ministarstva za rada su pre par meseci naveli da se takva praksa pokazala kao loša u nekim zemljama, ali da poslodavci mogu svoj rad da organizuju kako žele, "to je ostavljeno poslodavcima da odluče".

"Mi pozivamo poslodavce da sami odluče, a mi tu odluku na globalnom nivou nećemo doneti, bar ne u ovom trenutku", naveo je tadašnji ministar za rad Zoran Đorđević.

Pre godinu dana u Crnoj Gori je doneta odluka da se ne radi nedeljom. Izmenom Zakona o unutrašnjoj trgovini tog dana su zatvorene prodavnice.

Prodavnice u Sloveniji će nedeljom i praznicima biti zatvorene, odlučili su krajem septembra poslanici u parlamentu te države. Izuzete su trgovine s prodajnim prostorom do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama.

Da li će nova Vlada Srbije o neradnoj nedelji zauzeti drugačiji stav, ostaje da se vidi. Za sada ka eventualnoj neradnoj nedelji ide samo Bajina Bašta.

Predsednica te opštine saopštila je na javnoj raspravi da će se predlog odluke o tom pitanju naći pred odbornicima na prvoj narednoj sednici Skupštine opštine koja se očekuje početkom novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli: