Direkcija: Nema uklanjanja kocki na Trgu; Tramvaj kroz centar neće proći ni za pet godina

Direkcija za građevinsko zemljište demantovala je da će u narednih 12 meseci početi postavljanje šina na liniji 1, koja će ići od Slavije do Kalemegdana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2020.

15:36

Direkcija: Nema uklanjanja kocki na Trgu; Tramvaj kroz centar neće proći ni za pet godina
Foto: Darja Balšiæ

Podsetimo, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda nedavno je raspisala javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za proširenje pešačke zone Knez Mihailove ulice ,a list Politika objavio je da bi, zbog ugradnje tramvajskih šina na potezu od Slavije do Кalemegdana, nove kocke na saobraćajnom delu Trga Republike, mogle ponovo da budu podignute.

Kako taj list navodi, vest o vraćanju šina kroz ovaj deo grada nije novost i plan nadležnih poznat je već nekoliko godina, ali nije poznato zašto nadležni prilikom nedavne rekonstrukcije Trga nisu predvideli i ugradnju šina na potezu od Кolarčeve do Vasine (odnosno na delu trga koji je dobio kaldrmu u toku 2019).

Međutim, u saopštenju Direkcije, koje prenose domaći mediji, navodi se da je rok za dostavljanje dokumentacije 290 dana, te da je "nemoguće da radovi, kako je Politika najavila, počnu u narednih 12 meseci, jer pre nego što počnu radovi, neophodno je završiti arheološka istraživanja na Studentskom trgu – prva koja plaća Beograd u poslednjih 30 godina, a potom treba i izgraditi garažu".

Pored toga, da bi se pustio tramvaj kroz centar grada, neophodno je izgraditi tunel od Karađorđeve do Bulevara despota Stefana koji će smanjiti saobraćaj u centru grada za 14 odsto, navode.

"Svako ko se razume u dinamiku radova, zna da je, ako se sve ovo zna, nemoguće da radovi počnu u kraćem roku od pet do sedam godina", navode iz Direkcije.

Javna nabavka, inače, između ostalog obuhvata i izradu idejnog rešenja tramvajske deonice duž poteza Slavija-Kalemegdan. Pored tramvajske pruge projektom je potrebno obuhvatiti projektovanje obostrane biciklističke staze, od početka Vasine ulice do uklapanja sa prelaskom u Kalemegdansku tvrđavu, minimalne širine dva metra po smeru.

Izgradnja šina od Slavije do Кalemegdana će podrazumevati raskopavanje Ulice kralja Milana, Terazija, Кolarčeve, Trga republike, Vasine, Studentskog trga i Uzun Mirkove.

"Prvo će prilikom rekonstrukcije Vasine ulice i Studentskog trga, koje počinju sledeće godine, biti postavljene šine, koje će jednim delom prelaziti i preko Trga republike. Kasnije, kada se bude radila rekonstrukcija Terazija i Ulice kralja Milana, šine će biti postavljene i na tom delu", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić 2018. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli: