Nesvakidašnji poslovni potez agencije iz Banjaluke: Izborili se za posao vredan jedan fening

Rezultat nedavno održane e-aukcije može se uvrstiti u rubriku "verovali ili ne".

Izvor: Glas Srpske

Sreda, 27.01.2021.

09:26

Nesvakidašnji poslovni potez agencije iz Banjaluke: Izborili se za posao vredan jedan fening
Foto: Taras Kuziv/Shutterstock

Turistička agencija Travel plan iz Banjaluke će u naredne dve godine od pružanja usluga rezervacije i obezbeđenja avio-karata za potrebe Ministarstva bezbednosti BiH inkasirati samo jedan fening (oko 0,6 dinara).

Ministarstvo bezbednosti BiH je još u junu prošle godine otvorilo ovaj postupak javne nabavke na koji se tada javilo šest turističkih agencija, piše Glas Srpske. Pored banjalučke, učestvovalo ih je i pet iz Sarajeva: Relaks turs, Travel centar, VIP travels, Mikulić kompani P.J. Holivud travel i Centrotrans eurolajns.

Tadašnje ponude kretale su se od 7.500 konvertibilnih maraka (oko 450.000 dinara), koliko je iznosila ponuđena suma pomenutog Travel plana, do čak 15.000 konvertibilnih maraka (više od 900.000 dinara), bez uračunatog PDV-a. Međutim, čitav ovaj postupak propao je zbog žalbe Centrotransa i njenog uvažavanja od strane Ministarstva bezbednosti BiH.

Nakon toga Agencija za javne nabavke BiH održala je 2. novembra e-aukciju, koja je takođe završila neslavno i bez rezultata.

Tek u ponovljenom postupku nadmetanja šest firmi održanom u januaru ove godine, a na osnovu propisanih kriterijuma za izbor najpovoljnijeg ponuđača (najniža cena i tehnički zadovoljavajuća ponuda), konačno je stavljena tačka na ovu priču. Banjalučka turistička agencija je licitirajući jedan fening dobila ovaj "unosni" posao koji bi, kako je predviđeno, trebalo da traje 24 meseca od trenutka potpisivanja ugovora.

Radi se o "svoti" koja će im biti isplaćena za dvogodišnje pružanje usluga rezervacije i obezbeđenja avio-karata za potrebe Ministarstva bezbednosti BiH.

Glas Srpske nije uspeo da dobije odgovor iz agencije Travel plan zašto su išli sa toliko niskom cenom i faktički se odrekli bilo kakve zarade.

Kako je saopšteno, direktor ove agencije Borislav Ćulibrk bio je službeno odsutan, a zaposleni su istakli kako zbog zauzetosti nisu u prilici da komentarišu čitav slučaj, te samim tim ni da pojasne ekonomsku logiku kojom su se rukovodili kada su odlučili da ponude samo jedan fening za posao u proseku vredan sedam, osam hiljada maraka (između 420 i 480 hiljada dinara).

Profil

Prema podacima sa sajta, Travel plan je agencija koja već 15 godina u kontinuitetu nudi usluge organizacije putovanja i smeštaja u BiH i inostranstvu, ali i, kako su naveli, rezervaciju avio-karata po najpovoljnijim cenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: