Hrvati počeli proizvodnju nanomaski: Zaustavljaju koronu?

Nove četvoroslojne zaštitne maske koje zaustavljaju sve viruse, pa i zloglasnu koronu, počele su da se izrađuju u Sesvetama u Hrvatskoj.

Izvor: HRT

Četvrtak, 22.10.2020.

10:17

Hrvati počeli proizvodnju nanomaski: Zaustavljaju koronu?
Foto: Epa, Jerome Favre

Sva ispitivanja, sprovedena u tamošnjim i evropskim laboratorijima, dala su odlične rezultate, pa se maske uskoro mogu očekivati i u apotekama po ceni oko deset kuna za komad, što je oko 1,32 evra.

Udobna i prozračna, ali što je najvažnije maska koja filtrira i najsitnije bakterijske i virusne čestice, ujedno je dugotrajnija od svih ostalih jednokratnih maski na tržištu, piše portal Hrvatske radio-televizije.

"Za razliku od medicinskih maski,. čija se efikasnost gubi čim se filtar navlaži za 2-3 sata, ovde je funkcija drugačija jer je hemijski sastav filtera drugačiji i možete ih nositi duže od 24 sata", za HRT objašnjava Suzana Perčić, rukovoditeljka sektora razvoja u Splendor tekstilu, firmi koja stoji iza ovog proizvoda.

Izrada ove maske temelji se na modernoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali nanosloj daje dodatnu zaštitu od virusa.

"Naš nanofilter je od polimera - hemijski inertan, otporan na temperaturu, ne razgrađuje se i nema nikakvog uticaja na ljudsko zdravlje", kaže ona.

Kako bi se koristile na higijenski siguran način, u pakovanjima od 50 komada, po pet je maski u plastičnim folijama.

"Kad stranka uzme masku u ruke, to je prvi kontakt s rukama. Zato se pakuje u foliju", ističe Ivan Perčić, rukovodilac proizvodnje

Ideja o četvoroslojnim maskama nastala je početkom godine za vreme pandemije, a samo u poslednja dva meseca udvostručili su proizvodnju.

"Naš kapacitet je četiri miliona maski mesečno, znači oko 160.000 dnevno u dve smene", naglašava on.

Ove se maske pre svega proizvode za hrvatsko tržište, no cilj je i saradnja i sa drugim zemljama, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: